Ketensamenwerking centraal tijdens Jaarvergadering FVPhouse
www.supplychaininitiative.be/nl
Supply Chain Initiative
Romain Cools gaf aan dat het ketenoverleg eigenlijk geen sexy onderwerp is maar dat het van groot belang is dat ook de AGF-sector hier vanaf weet aangezien er ook onderwerpen worden besproken die met deze sector van doen hebben en dat we op bepaalde manieren toch aan andere ketens verbonden zijn. In het gemeenschappelijk debat worden namelijk ook zaken besproken als de Rusland-boycot en voeding&gezondheid. Achter dit initiatief zitten Bemefa, Agrofront, Fevia, Unizo, UCM en Comeos. Zij hebben samen als Belgische ketenoverleg van de agro-voedingsketen het initiatief genomen om een gedragscode op te stellen en te onderschrijven ter ondersteuning van faire relaties tussen aanbieders en kopers. "We trachten zo veel mogelijk sectoren en schakels van de keten hierin te betrekken", legde Romain uit.
Na de presentaties was het tijd voor een receptie. Klik hier voor de fotoreportage
Uiteenlopende economische belangen
Binnen de agro-voedingsketen bestaat er een spanningsveld als gevolg van de uiteenlopende economische belangen van de consument en van de operatoren. Om dat spanningsveld in de toekomst beter te beheersen, wensen de organisaties van het Belgisch ketenoverleg de onderlinge samenwerking te verbeteren en goede partnerschap relaties te stimuleren. Het is een privé-initiatief, dus niet van de overheid.
Klik hier voor de fotoreportage
Debat
In het debat, dat geleid werd door Romain, werd ingegaan op diverse onderwerpen met betrekking tot het ketenoverleg. Zo vroeg hij aan de deelnemers waarom ze hierbij aangesloten waren. Nathalie de Greve van Comeos: "We kwamen tot de conclusie dat we beter met elkaar in overleg konden gaan. Zo kunnen we als agro-voedingsketen als één stem naar buiten komen." Marc Rosiers van Boerenbond: "Onze leden zijn geconfronteerd met toenemende volatiliteit in prijzen en het prijzenniveau. Als het gaat om lage prijzen, kan dit diverse oorzaken hebben. Commerciële campagnes bij retailers helpen dan om de vraag aan te wakkeren, maar het is soms zeer moeilijk om dat duidelijk te maken aan telers. Er is dan wel een akkoord gekomen tijdens het ketenoverleg en als het gaat om commerciële campagnes wordt rekening gehouden met moeilijke omstandigheden bij telers. Het is heel belangrijk om uit te leggen waarom ze met bepaalde acties komen." Dirk Decoster (Fevia): "Wij zijn schoorvoetend bij het initiatief aangesloten. Wij willen enerzijds met de landbouw goed blijven, want het zijn onze leveranciers, maar anderzijds kunnen wij niet te hard tegen de schenen van de distributie schoppen, want dat zijn onze afnemers. We stonden wel helemaal achter het idee dat er eerst gepraat moet worden." Karel Van Eetvelt (Unizo) benadrukte zijn natuurlijke afkeer van de regelgeving. "Het is wel belangrijk dat de politiek dit gebeuren actief blijft opvolgen om toch die druk te houden om diegenen die het in hun hoofd zouden halen het spelletje te blijven spelen. Ik krijg ook veel klachten van ondernemers, zelfs in de retail (franchisers). Hij ziet het gevaar van marktconcentraties. "Ik doel dan bijvoorbeeld op het Ahold/Delhaize verhaal. Als je de markt concentreert, speelt de vrije markt niet meer mee. Daar moet de politiek alert op blijven." Ook de geschillenregeling kwam nog aan bod. Karel van Eetvelt: "Er is wel angst bij ondernemers om naar de geschillencommissie te komen. Die angst heeft met de marktconcentratie te maken. Ondernemers zijn bang dat de klant dan actie gaat ondernemen tegen hen en dat ze hun afnemer verliezen. Die angst moet weg. Laat de klachten maar komen." Uit het publiek kwam de vraag over het gevaar van concentraties zoals Ahold en Delhaize. Karel: "We zien dat Europa een beweging op gang die met veel achterdocht naar die machtconcentraties kijkt en beseft dat er grenzen zijn. Zeker als je het effect op de samenleving in kaart gaat brengen. In de retailsector in België is zeker nog wel concurrentie, maar dat is niet in alle Europese landen het geval.Gelukkig zie je steeds meer dat mensen zich verzetten tegen die beweging en dat is een goede zaak."
Klik hier voor de fotoreportage
Vrije markt en geschillencommissie
Met betrekking tot vrije markt vinden alle deelnemers dat deze zeker moet blijven bestaan. Nathalie de Greeve van Comeos vertelt dat het leefbaar moet blijven voor alle schakels. "Als wij als retail bereid zijn om voor onze kwalitatieve Belgische producten wat meer te geven, willen we wel zeker weten dat het doorheen de keten niet blijft 'plakken' en wel bij de producent terecht komt.
"Door het creëren van een overlegstructuur en producentenorganisaties, krijg je dan juist niet minder dynamiek in de markt?", vroeg Romain Cools aan Marc Rosiers. "Ik verwacht van niet, maar het moet wel op de juiste manier gaan. Door dingen samen te doen, kunnen we kostenefficiëntie organiseren en antwoord geven op specifieke vragen in de branche."
Edwin De Boeck, hoofdecononoom Corporate KBC sprak nog over Conjunctuur en rente en beantwoordde de vraag: is de Eurocrisis voorbij, of moet ze nog echt beginnen? Deze presentatie publiceren we morgen.