Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gijsbrecht Gunter: "Stemming positief maar realistisch"

Uienhandelaren bouwen aan 'netwerk' tijdens Ledenvergadering Comité Uienhandel

Tholen - Uienhandelend Nederland kwam gisteren in het Van der Valk Hotel in Dordrecht bijeen voor de ledenvergadering van het Comité Uienhandel van het GroentenFruit Huis. Koen Nieuwenhuijse (Marbo) werd in plaats van de aftredende Gerard Hoekman (Mulder Onions) in het bestuur gekozen. Ondanks de drukte in de handel waren er toch zo'n zeventig mensen uit de uienketen present om zich te laten informeren over de actualiteiten in de uiensector. "Maar", zo stelde voorzitter Gijsbrecht Gunter, "ook de gezelligheid is een belangrijke voorwaarde voor samenwerking, die sommigen nog weleens onderschatten."


Gijsbrecht Gunter

Onderzoeksprogramma
Hij vertelde trots over het onderzoeksprogramma dat in de steigers staat en bedankte alle ketenpartners voor het vertrouwen. "Inmiddels zijn maar liefst dertig ketenpartners hierbij betrokken. Allen uienexperts! Ik denk dat zo'n brede groep met zoveel kennis niet eerder zo om tafel zat. Geweldig om hiermee samen te werken aan een programma wat de kwaliteit echt naar een hoger plan kan brengen. De mensen zijn er. We zijn het eens over de route. Het geld is er en nu gaan we meters maken."

Uit een rondje langs collega's concludeerde Gijsbrecht twee gemeenschappelijke delers over de Nederlandse uiensituatie. "Ze waren het eens en hadden geen glazen bol. Naar het eerste zijn jullie natuurlijk meest nieuwsgierig. Waarover waren we het eens zult u zeggen? De export in de eerste helft van het seizoen was breed en liep vlot ondanks de vrij hoge prijs. De kwaliteit viel niet tegen en wat vooral belangrijk was: er was een bepaalde mate van stabiliteit en rust in de markt ondanks dat er ontzettend veel uien weg gingen. Bij mij rees de vraag: Zouden we door hebben dat wanneer we elkaar wat gunnen en focus leggen op kwaliteit en continuïteit we uiteindelijk het best af zijn? Ik denk van wel! Complimenten en laten we elkaar vooral wat blijven gunnen en niet alleen focussen op volume."


Goede opkomst

Niemand negatief
"Wat betreft het tweede punt bleek dat niemand echt hard durfde te maken hoe de tweede helft van het seizoen eruit zal zien. Het kan vriezen en het kan dooien zeggen we dan. Zeker in deze maanden. Toch was niemand negatief! Een paar punten die me opvielen en bepalen hoe slap (of strak) evenwichtskoord gespannen is: Er zijn beduidend meer uien in Nederland. Maar belangrijker is wat de rest van de wereld heeft. Immers, voor Nederland met een productieaandeel van nog geen 2%, maar een exportaandeel van 20% is het vooral belangrijk wat de productievolumes in het buitenland zijn", vervolgde Gijsbrecht. "De voorraad zaaiuien bedraagt een kleine 1,4 miljoen ton en in de exportcijfers zal daarvan ongeveer 1.050 tot 1.100 ton in moeten terugkomen. Dat is zo'n 21.000 – 22.000 ton per week. Dat is het volume waarop we tot en met week 44 zitten."

"De kwaliteit valt tot op heden niet tegen, al manifesteren zich de laatste paar weken wel meer kwaliteitsproblemen. Met name in het Noorden lijkt er wat vaker koprot gesignaleerd te worden de laatste tijd. Ook Fusarium en watervellen of leerhuiden spelen een rol. De telers zijn zich goed bewust dat geforceerd drogen en goed nadrogen dit seizoen essentieel is. Hierover hebben de zaadhuizen en handel goed over gecommuniceerd. Deze gezamenlijke boodschap lijkt goed over te komen bij de teler. Voordeel is dat de grove sortering goede exportmogelijkheden biedt en de druk van middel en drielingen daardoor wat minder is. Specifieke bestemmingen zoals Indonesië en Panama lopen goed door", vervolgde Gijsbrecht.


Bowa-brothers

Stemming positief, maar realistisch
"Telers laten bij de huidige prijzen redelijk gemakkelijk los of zijn bereid om alvast een deel van de hand te doen. Echter, niemand durfde me te zeggen of de export in de tweede helft ook zo zal blijven lopen. Het is niet zeker of Brazilië aan de markt komt in de tweede helft. Ook de koers van de real is slecht om handel te doen op dit land. Wat wel vrij zeker is dat Rusland de grenzen gesloten houdt voor Europese uien. Senegal zal straks overstappen op eigen oogst, al blijven er dan nog een heel rijtje Afrikaanse bestemmingen over die samen ook goed zijn voor zo'n 6.000 ton per week. Bestemmingen in Azië krijgen ook eigen oogsten, maar het is onduidelijk of die voldoende zijn om ook te kunnen exporteren. Kortom, de stemming is positief, maar wel realistisch. Men schat risico's in en probeert die voldoende af te dekken. Zowel de teler alsook de handel."

Klik hier voor de fotoreportage

"De export naar Indonesië loopt goed, maar blijft opletten. Fijn dat het ministerie zo meewerkt. Zoals gezegd is er vandaag een bilateraal overleg. Ook dit jaar werd weer meer dan 500 hectare aangemeld voor export naar deze mooie bestemming. Ook Panama loopt door, ondanks dat er vorig jaar restricties afgekondigd leken te worden. Helaas sloot Colombia drastisch de grens voor Hollandse uien door andere interpretatie van de regels. Dat is jammer. India is open voor Hollandse uien en daar worden ook voorzichtig de eerste verkenningen uitgevoerd door onze exporteurs. Ook China staat op de rol, al zal dat nog even duren omdat na peren en paprika's eerst tomaten aan de beurt zijn en dan pas de uien! Wat betreft Costa Rica is er nu meer duidelijkheid en kunnen we aan de slag met rapportages die gevraagd worden. Kortom, er is perspectief voor de Hollandse ui", besloot de voorzitter.


Fred Compeer (Kloosterboer)

Kloosterboer
Fred Compeer van Kloosterboer Vlissingen deelde zijn ervaringen over de lijndienst van CMA CGM tussen Vlissingen en West-Afrika, waarbij de import van Marokkaans product wordt gekoppeld aan de export van vis, friet en uien richting Afrika. "We hebben ingezet op wekelijks 50 containers uien en de verwachting is dat we daar iets boven uitkomen en voor de komende weken zijn de vooruitzichten nog een stuk hoger."

Verder vertelde Compeer over de plannen om om een extra containerterminal in Vlissingen te starten. "We zetten in een op een kleinschalige terminal, gericht op reefers. Nu zijn er al een aantal rederijen, die Vlissingen aanbieden als haven aan hun klanten, maar we moeten naar meer volume toe om de terminal rendabel te maken. We hebben al het materiaal in huis om de boten te behandelen. Door onze flexibiliteit en congestievrije ligging verwachten we de exporteurs veel toegevoegde waarde te kunnen bieden."


Fred Jacobs, KCB

KCB
Kwaliteitsspecialist Fred Jacobs van het KCB hield vervolgens een pleidooi voor het juist gebruik van de aanduidingen van het land van herkomst op de verpakking. Als afsluiter gaf More Balls Than Most - bij de uienhandelaren nog wel bekend vanwege de kunst van het loslaten vorig jaar - een heuse wolact, waarbij met bollen wol in in notime een kleurrijk netwerk werd gecreëerd.

Klik hier voor de fotoreportage



www.holland-onions.org/

Foto's: Andries Gunter