Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Patent Monsanto-meloen ingetrokken

Een patent dat gehouden werd door Monsanto over meloenen (EP1962578) is ingetrokken door het Europese Patentenbureau (EPO) wegens technische redenen. Naar verluid claimde Monsanto meloenen met een natuurlijke resistentie tegen virussen als een eigen uitvinding ontstaan door kruising zonder genetische modificatie. 

Deze weerstand werd echter ook aangetroffen in Indiase meloenen. Het patent werd verleend door het EPO ondanks dat de Europese wet voor patenten het niet toestaat dat er patenten uitgegeven worden voor plantenvariëteiten en processen voor conventionele kruising. De Indiase overheid ondersteunde het protest van de actiegroep No Patents On Seeds! door een brief te sturen, die opriep het patent in te trekken. De brief was een dag voor de hoorzitting naar het EPO gestuurd. De Indiase overheid is van mening dat de toepassing van het patent een vorm van biopiraterij is, waarmee zowel de Indiase wet als internationale verdragen worden overtreden.

"Het patent was gebaseerd op feitelijk biologische processen voor het kweken en op geclaimde plantenvariëteiten. Dit was een duidelijke overtreding van de Europese wet op patenten, zei Christoph Then van het internationale samenwerkingsverband No Patents On Seeds! die het protest heeft georganiseerd.

Het protest werd ondersteund door Arbeitsgemeinschaft Bäuerliche Landwirtschaft (Duitsland), Bund Naturschutz in Bayern (Duitsland), Berne Declaration (Zwitserland), Gesellschaft für Ökologische Forschung (Duitsland), Greenpeace (Duitsland), No Patents on Life! (Duitsland), Verband Katholisches Landvolk (Duitsland) and Foundation for Future Farming.
Publicatiedatum: