Guido ten Hengel blijft als zelfstandig ondernemer verssector trouw
Door de overname van La Place door supermarktketen Jumbo viel de vaste betrekking van Guido weg. Dat de keten werd overgenomen kwam voor Guido niet als een verrassing, dat het uiteindelijk Jumbo werd, had hij niet verwacht. "Maar ik denk dat het een goede ontwikkeling is. Je ziet een steeds verdere samensmelting tussen horeca en retail en daar is bijvoorbeeld de Jumbo Foodmarkt een goede exponent van. La Place is en was een zeer renderende onderneming en zal aan haar fantastische restaurantconcept niets veranderen. Men blijft volop actief met het verder ontwikkelen van haar strategie en de nieuwe ideeën komen nu eerder in een stroomversnelling."
"Ik ben vijftien jaar geleden al gestart met het maken van verbindingen tussen producent en eindgebruiker. Destijds was er helemaal geen sprake van dat een restaurantketen rechtstreeks met telers aan de gang ging en ik heb het dan ook als een prachtige uitdaging gezien om dit op te pakken. En wat is er leuker dan projecten, met een duurzaam karakter, te initiëren, op te starten, en dit succesvol te implementeren in de bestaande exploitaties. Oesterzwammen op koffiedraf, samenwerkingen met kwekers, die werken met dak- en thuislozen of re-integranten, zoals bij het Leger des Heils. Gebruik van zijstromen binnen de glasteelt", somt Guido op.
Gevraagd naar de persoon van wie hij het meest geleerd heeft in zijn carrière, antwoordt Guido: "Dat is zonder twijfel Paul Bringmann, founder en voormalig CEO van La Place. Buiten het feit dat hij een buitengewoon inspirerend persoon was, wist hij ook nog eens erg duidelijk te vertellen welke richting het bedrijf op moest." Binnen de AGF-sector heeft hij veel respect voor Gerjan Snippe van BioBrass. "Ik vind het heel knap hoe hij zijn biologische vollegrondsproducten in de markt zet, een voorbeeld voor de biologische sector!"
Als zelfstandig ondernemer was Guido al betrokken bij een project van telersvereniging Prominent om zijstroom-tomaten te verwaarden en dacht hij mee aan het foodconcept Fooddrome in Venlo. Onlangs is hij toegetreden tot een werkgroep van coöperatie DOOR die kijkt of de foodservice van verse producten kan worden voorzien. "De circulaire economie heeft me altijd aangetrokken. Er liggen in de AGF-sector nog tal van kansen om afval tot waarde te brengen. Bij La Place teelden we oesterzwammen op koffiedrab. Nu kijk ik met een ander bedrijf naar de mogelijkheden om sinaasappelschillen te verwerken tot limonene en pectine."
"In de loop der jaren werd ik af en toe gevraagd om bij andere organisaties over de schouder te kijken en advies te geven. Ook op inkoop en logistiek gebied in het verssegment werd regelmatig naar mijn mening gevraagd. Nu ik meer tijd beschikbaar heb, verheug ik me op de samenwerking met bedrijven in de verssector die geïnteresseerd zijn in nieuwe en frisse ideeën", besluit Guido.
Voor meer informatie:
Guido ten Hengel
Maatwerk projectbegeleiding en adviesbureau
Berkenkade 23
2351 NC Leiderdorp
+31 (0)71 541 45 60
+31 (0)6 525 53 307
[email protected]