Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage

Rungis: 's werelds grootste verscentrum

Tholen - Het team van Uitgeverij Boekhout vierde afgelopen week haar 20-jarig jubileum met een reis naar Parijs. Het uitje kende ook een educatief tintje, want in de vroege ochtend van vrijdag 27 mei werd Rungis bezocht. Er mag dan een grotere bloemenveiling in Nederland zijn en een grotere vismarkt in Japan, Rungis heeft de grootste versmarkt van de wereld en daar zijn de chauvinistische Fransen maar wat trots op.


Ruim dertig jaar geleden verhuisden de beroemde Parijse Hallen (Les Halles), die al sinds 1183 in het centrum van Parijs waren gevestigd, naar het handelsterrein Rungis, zo'n 6 kilometer ten zuiden van de Franse hoofdstad. Met directe aansluiting op weg en spoornet en dicht bij de luchthaven worden vis, vlees, kaas, fruit, groenten en bloemen nu aan- en afgevoerd van deze 254 ha grote markt. In Rungis wisselen tijdens de nachtelijke uren vele verse producten van eigenaar. Op een oppervlakte van in totaal 234 hectare wordt jaarlijks 1,5 miljoen ton aan vlees, vis, fruit, groenten en andere versproducten verhandeld.


Stad in een stad
Rungis telt 1.200 bedrijven met bijna 12.000 werknemers. Dagelijks komen er 5.000 kopers over de vloer, die samen voor een jaarlijkse omzet van ruim 7 miljard euro zorgen. Naast horecazaken behoren ook in steeds grotere mate de supermarkten tot de klantenkring. Dit resulteert in maar liefst 25.000 trucks, die deze versmarkt dagelijks aandoen. Rungis is dan ook geen gewone versmarkt, maar vormt een 'stad in een stad' met een eigen ziekenhuis, kapsalon, postkantoor, banken, politiebureau, restaurants, kinderopvang etc.


Groenten en fruit vormen met tien hallen verreweg de hoofdmoot van het versaanbod op Rungis. Afgelopen jaar werd ook een speciale biologische hal geopend, maar die loopt nog geen storm. De vleesverkoop was vrijdag al een eind afgelopen, omdat die voornamelijk aan het begin van de week plaatsvindt. Ook in de bloemenhal was het nog een drukte van belang. "Het draait hier om vers. Fransen houden van vers en nemen de tijd voor een verse maaltijd.", benadrukte de ervaren gids. "Aardappelen en uien bewaren we hooguit een week, vlees vijf dagen, aardbeien twee dagen en vis twaalf uur. We kunnen ze soms langer bewaren, maar dat is niet onze business."


Hollandse en Belgische kasgroenten
Maar liefst 18 miljoen Europese consumenten worden vanuit de hallen van verse voedingsproducten voorzien, waarvan 12 miljoen in een straal van 150 km rond Parijs wonen. Het komt er op neer dat één vijfde deel van de Franse bevolking producten van Rungis afneemt. Het groente- en fruitaanbod op de groothandelsmarkt was grotendeels van Franse origine, maar ook voor Italiaanse aardappelen, Spaans steenfruit en tal van exoten kun je op de markt terecht. Opvallend was het beperkte aandeel citrus op de markt. Vanuit Nederland en België waren vooral de kasgroenten goed vertegenwoordigd. Verder biedt Rungis tal van specialiteiten waar menig horeca-ondernemer of groothandelaar zijn vingers bij aflikt. De manier van presenteren, veelal met houten en kartonnen verpakkingen, draagt daar zeker aan bij.



Klik hier om de fotoreportage te bekijken