Brexit verrast AGF-handel
Vanaf linksboven met de klok mee: Gert Mulder, Marcel Paul, Marcel van Bruggen, Jurgen Duthoo, Line van Hoecke en Yves De Vinck
Gert Mulder, GroentenFruit Huis:
We betreuren de Brexit, maar hopen dat de handelsbetrekkingen tussen beide landen, die de afgelopen jaren zorgvuldig zijn opgebouwd, hier niet onder lijden. De Nederlandse en Britse markt zijn jaren nauw aan elkaar verbonden. Het Verenigd Koninkrijk is de tweede exportmarkt voor Nederland. Over en weer is er veel vertrouwen in de handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De beslissing gaat over de invloed van Brussel. Laten we alle dingen die goed geregeld zijn voor wat betreft de handelsbetrekkingen met het Verenigd Koninkrijk vooral behouden."
e-mail: [email protected]
Marcel Paul, commercieel directeur QPI:
Ik had deze uitslag niet verwacht. Ik heb heel wat mensen gesproken in het Verenigd Koninkrijk, maar daar zat niemand bij die voor de 'exit' was. Voor iedereen komt de uitslag volslagen onverwachts. Wat me wel verbaast, is dat het gedurende de campagne nauwelijks gegaan is over echte argumenten, maar puur over sentimenten. De campagne had niets te maken met de economie of om zaken waar het echt om draait.
Ik ben absoluut niet bang voor de gevolgen. Op korte termijn zal er helemaal geen verschil zijn. De koersen van de markt zijn voor iedereen hetzelfde. De pond fluctueert en verschilt nu in waarde fors van de dollar, maar de euro is ook gedevalueerd. Toen we 18 jaar terug met QPI van start gingen, kochten we Nederlandse tomaten in guldens op de klok, vervolgens verkochten we die in ponden in Engeland, dat had meer variabelen als nu. Wij zijn er vrij laconiek onder. Alles wat we doen, is goed afgedekt. Alleen exporteurs die dat niet hebben gedaan, zitten nu op de blaren.
Daarbij gaat het minstens twee jaar duren voor men eruit is met de onderhandelingen, maar ook daarna verwacht ik voor de AGF-export naar het Verenigd Koninkrijk geen verschil. Meer dan de helft van het voedsel wordt geïmporteerd en die behoefte aan voedsel blijft. Daarom verwacht ik ook geen importheffingen, zoals Noorwegen die heeft. Wij zitten goed verweven met een aantal klanten en een moederbedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Op het moment dat de export echt ingewikkeld zou worden, zie ik voor ons bedrijf alleen maar voordelen. Gevolg voor de langere termijn kan zijn, als de EU de sancties met Rusland handhaaft, dat Engeland wel mag exporteren. Wij telen zelf het één en ander in het Verenigd Koninkrijk en dat kan zelfs nog wel kansen geven.
e-mail: [email protected]
Marcel van Bruggen, Manager Transport ABC Logistics:
"Voor mij kwam deze uitslag toch als een verrassing. Ik had het niet verwacht en bleef er een kleine hoop op houden dat de Brexit niet door zou gaan. Wij zijn als ABC Logistics gespecialiseerd in het vervoer van het Continent naar de Britse Eilanden en zullen de gevolgen zeker gaan merken. Ik verwacht zal in eerste instantie leiden tot een vermindering van de volumes. De handel zal in het begin even opstropen, maar zal daarna zijn wel wel weer gaan vinden. Maar daar zal even tijd overheen gaan en daarmee missen we een belangrijk land. Voor ons is het nu heel belangrijk dat de EU snel tot een akkoord komt en dat er bij een uittreding snel een degelijk vrijhandelsakkoord tot stand komt om gedoe aan de grens te vermijden."
[email protected]
Yves De Vinck, CEO Digocel/Begro/Westfro:
De Brexit was voor ons alleszins een verrassing aangezien de peilingen de afgelopen week iets anders voorspelden. Niet alleen voor ons maar voor de ganse diepvriessector is de UK een belangrijke afzetmarkt. De pond koers kan ons als exporterende bedrijven natuurlijk pijn doen wat onze export in het algemeen kan afremmen met de gekende gevolgen van dien. Echter mogen we op dit ogenblik niet doemdenken want wij verkopen geen financiële producten maar voeding, waarvan het verbruik ook niet kan terugvallen naar nul. Wij moeten dan ook steunen op de kwaliteit van onze groenten en het vertrouwen die er is bij onze afnemers. Het zal volgens mij in de komende maanden pas duidelijk worden wat de impact op korte termijn kan zijn. Op langere termijn kan de situatie er anders uitzien want de vraag zal zijn hoe sterk Europa is.
email: [email protected]
Line Van Hoecke, directeur PS Europe:
Hadden wij het verwacht? We hebben over de laatste weken van velen van onze contacten gehoord wat hun opinie was en ook hier waren de mening gelijk verdeeld. Het wordt nu afwachten welke exit formule er zal bepaald worden door de EU en Groot-Brittannië. Wat de handel betreft denken wij dat er op korte termijn weinig zal veranderen maar hoe import en export van verse groenten en fruit zullen geregeld worden na het effectieve uittreden blijft afwachten. Zeker is dat er producten vanuit de EU in Engeland nodig zullen blijven. PS Europe zal uiteraard de uitdaging aangaan om onze klanten te blijven dienen en onze service onveranderd te blijven leveren!
e-mail: [email protected]
Jurgen Duthoo, verkoper Bart's Potato Company:
Wij als bedrijf hadden de Brexit al enkele maanden in gedachten dus hebben we wat voorzorgen genomen, zoals enkel nog te factureren in Euro naar de klanten in de UK. Met deze uitslag van de referendum blijkt het nu geen goeie zaak te zijn om in Pond te ontvangen, ten minstens op korte termijn. Voor de toekomst zal het afwachten zijn welke handelsverdragen er zullen komen tussen de EU en Groot Brittannië en welke impact dit zal hebben op de aardappel handel tussen beiden blokken.
e-mail: [email protected]
Nigel Jerney, Fresh Produce Consortium:
Het Fresh Produce Consortium geeft aan dat de Brexit zeker gevolgen zal hebben voor de handel in groenten, fruit en snijbloemen. FPC heeft een meeting aangevraagd met verschillende overheidsinstanties om hun positie als sector te bespreken en haar leden zo goed als mogelijk te adviseren als het gaat om de volgende zaken: Douanetarieven, werving buitenlandse medewerkers, regelgeving op het gebied van voedselveiligheid, marketing en milieu, EU-financiering en GLB, alternatieve toegang tot de Europese markt, internationale handelsovereenkomsten en onderzoek en innovatie.
Het proces dat het VK daadwerkelijk volledig de EU zal verlaten zal zo'n twee jaar in beslag nemen. Daarom is het waarschijnlijk dat er niet meteen veranderingen zijn in regelgevingen voor import en export. Er moet een aanzienlijke hoeveelheid werk worden verricht om nieuwe handelsovereenkomsten te ontwikkelen. FPC geeft aan dat ze nauw bij dit proces betrokken wil zijn om de beste positie voor haar leden te verkrijgen.
Arthur van Dijk, TLN:
Na de keuze voor een Brexit moeten de overheden zo snel mogelijk met elkaar in gesprek om de potentiële negatieve gevolgen voor de handel en transport te beperken. Ik roep Groot Brittannië op om zo spoedig mogelijk afspraken te maken met de EU om de onzekerheid bij bedrijven en consumenten zoveel en zo snel mogelijk weg te nemen. Gezien de politieke ontwikkelingen in Europese landen zie ik dit ook als een duidelijk signaal naar politici in alle lidstaten. Europa moet weer van en voor de burgers worden. Wij kunnen niet zonder een goed werkende Europese Unie. Na een Brexit zal Groot-Brittannië, met de Europese Unie en met een groot aantal individuele landen in de wereld moeten onderhandelen over handelsakkoorden. Los van de tijd en energie dit vergt, vergroot dit proces de onzekerheid bij bedrijven. Bovendien is de vraag wat een Brexit betekent voor de stabiliteit in Europa."
Klik hier voor het artikel met reacties uit de Tuinbouwsector
Auteurs: Gertrude Snoei en Izak Heijboer
Bron: www.agf.nl