Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Noorse telers plukken vruchten van klimaatverandering
Wetenschappers zijn van mening dat de Noorse landbouwsector in de toekomst mogelijk zal kunnen profiteren van de verandering van het klimaat. Telers genieten dit najaar van een overvloedige oogst en ook de vooruitzichten voor de groenten- en fruitoogst zijn uitstekend.
"Het najaar is geweldig geweest en voor groenten zoals aardappelen, wortelen en uien is de prognose zeer goed. We verwachten een beter jaar dan vorig jaar en hopen op het niveau van 2014 te eindigen, wat een bijzonder goed jaar was," vertelt Morten N. Andersen, voorzitter van Grøntprodusentenes samarbeidsråd - GPS. "Ook de fruitproductie was goed dit jaar, met name de appelteelt heeft kunnen profiteren van het warme weer."
Tore Furevik van het Bjerknes Instituut voor Klimaatonderzoek legt uit dat de productievolumes bevestigen wat klimaatmodellen al eerder hadden voorspeld. "We hebben vastgesteld dat het groeiseizoen in Noorwegen verlengd is. De lente treedt vroeger in en de zomer en herfst duren langer. We stellen dit vast aan de hand van temperatuurmetingen," vertelt Furevik. Hoewel de hogere temperaturen worden veroorzaakt door klimaatsverandering, wat de voedselproductie in grote delen van de wereld bedreigt, hebben de gevolgen voor Noorwegen een tegenovergesteld effect. "De toegenomen neerslag kan telers echter wel parten spelen maar desondanks biedt het langere groeiseizoen meer voor- dan nadelen voor de landbouwsector. Uiteraard zal de productie per jaar verschillen, waarbij extreme regenval mogelijk tot moeilijkheden kan leiden," aldus Furevik.