Coforta en Van Nature nemen pauzejaar GMO
Het gaat allemaal om het veranderende GMO-beleid. De EU heeft nieuwe GMO-doelen vastgesteld. Ze willen dat de subsidie meer gaat draaien om vernieuwing en versterking van de afzetstructuur en minder om kostenverlaging en schaalvergroting op de individuele bedrijven. Nederland heeft echter de Nationale Strategie volgens diverse telersverenigingen te laat bekend gemaakt. In die Nationale Strategie staat de Nederlandse invulling van de Europese regels. De meerjarenplannen van telersverenigingen worden hieraan getoetst.
Meerjarenplan
Dit jaar lopen volgens de RVO de meerjarenplannen van Coforta, Veiling Zaltbommel, Nautilus en Van Nature af. Alleen Nautilus heeft een nieuw meerjarenplan ingediend.
"Als de regelgeving op het moment van indienen van de plannen nog niet definitief is, heb je de keuze om daarin mee te gaan en later te horen of het goed is, of je kunt een pauzejaar nemen en de definitieve regelgeving afwachten. Dat laatste is wat wij, en andere partijen met ons, gedaan hebben", vertelt Van Nature. "Van Nature is gebaseerd op ketensamenwerking, klant- en marktgerichte aanpak. Als we daarbij GMO kunnen gebruiken is het mooi, maar het is niet de basis van de vereniging." Ook Coforta bevestigt dat er geen meerjarenplan is ingediend. "De regelgeving is voor ons nog zo onduidelijk dat het risico te groot is. We nemen een pauzejaar om ons goed voor te bereiden en op basis van de juiste feiten een goed plan in te dienen. Dat is jammer, maar het is niet anders", verklaren ze.
Nautilus
Bij Nautilus is ervoor gekozen wel een nieuwe meerjarenstrategie in te dienen. Met de late duidelijkheid omtrent de regels en de niet optimaal werkende software, was het inderdaad best wel even aanpoten. Toch heeft de vereniging ervoor gekozen om een paar avonden en weekenden door te trekken om het plan af te maken. "Het is een open plan dat nu wordt voorgelegd aan RVO Nederland. Half januari horen we hun visie erop. In theorie is het mogelijk dat er nog delen worden afgekeurd, maar we denken dat het goed onderbouwd is en zeker niet volledig wordt afgeschoten. We zien kansen en mogelijkheden in de nieuwe regelingen en daar willen we met onze leden graag gebruik van maken", vertelt Ammo Veeman, manager GMO. Hij merkte wel dat de mogelijke GMO-subsidies beperkter zijn en binnen de regelingen ziet hij eigenlijk ook nog weinig nieuwe mogelijkheden. "Kosten voor biologisch plantgoed en advisering en teeltadvies zitten er nog in, maar over het algemeen het wordt allemaal minder. Daar hebben we nou eenmaal mee te dealen. Het blijft voor ons interessant genoeg om mee door te gaan."
Miljoenen subsidies
In 2015 ontving Nederland nog 44 miljoen euro GMO-subsidie. Coforta ontving toen ruim 8 miljoen, Van Nature ruim 6 miljoen. Tussen 2011 en 2013 kregen de Nederlandse verenigingen gemiddeld 70 miljoen euro GMO-subsidie. In die jaren was ook nog zo'n 90% van het Nederlandse glastuinbouwareaal aangesloten bij een GMO-erkende vereniging. Met het schorsen van FresQ en later het oprichten van de DOOR en Harvest House, beide niet GMO-erkend, is dat percentage flink gedaald.