Het project werd gelanceerd in maart 2016 met als doel de toegang tot kennis te faciliteren en het verspreiden van bestaand onderzoek en daarmee het innovatie potentieel te vergroten in het voordeel van de fruitsector en de consument. In de eerste zes maanden werkte het consortium aan vier kerngebieden voor het innovatiepotentieel van de Europese fruitsector:
- de prestatie van nieuwe variëteiten;
- minimaliseren van residuen van gewasbeschermingsmiddelen op fruit;
- fruitkwaliteit verbeteren door behandeling en bewaring;
- identificatie van activiteiten die duurzame productiesystemen vergroten.
EUFRUIT evalueerde tijdens de algemene vergadering met vertegenwoordigers van de Europese Commissie de belangrijkste drijfveren van de EU voor onderzoeks- en innovatiebeleid voor de landbouw alsmede het European Innovation Partnership (EIP-AGRI) voor landbouw en innovatie. Een overzicht van het programma van EUFRUIT werd onlangs verstrekt op de website van EIP-AGRI website: http://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/news/eufruit-%E2%80%93-european-fruit-network
EUFRUIT wordt gecoördineerd door Michelle Williams, hoofd van de afdeling voedingswetenschappen aan de universiteit van Aarhus, Denemarken en voorzitter van de raad van EUFRIN, een informeel netwerk van universitaire vakgroepen en onderzoeksinstituten voor gematigde fruitgewassen. Van de AGF-sector, zijn zowel AREFLH (Association of the European Regions producing fruit, vegetables and horticulture products) als Freshfel Europe (European fruit and vegetables Association) actief betrokken bij de verspreiding van de projectresultaten binnen de sector.
Het project bouwt aan een efficiënt instrument om het concurrentievermogen van een zeer belangrijk segment van de agrarische economie van de E.U. te verbeteren. De groenten- en fruitsector vertegenwoordigt ongeveer 20% van de landbouwproductie en levert dus een belangrijke bijdrage aan de Europese werkgelegenheid en groeidoelstellingen. Zowel Jacques Dasque (secretaris-generaal van Areflh) als Philippe Binard (algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe) onderstreepten het belang van het thematisch netwerk van EUFRUIT: "EUFRUIT is een nuttig instrument om de samenwerking tussen de fruitsector en het onderzoekscentrum te stimuleren. Het is belangrijk dat het de AGF-sector en onderzoek en innovatie stuurt in de richting van zeer praktische en operationele problemen. Het kennis platform van EUFRUIT is een belangrijk instrument voor de fruitsector. Het geeft directe toegang tot up-to-date informatie over onderzoek en innovatie en stimuleert daarmee concurrentiekracht, duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid van de fruitsector ten behoeve van de toeleveringsketen en uiteindelijk de consument. "