Het Europese Parlement zal op 14 december stemmen over het voorlopige voorstel dat vorige week al door de Landbouwcommissie werd aangenomen. Hierdoor neemt de druk op de Europese Commissie en de lidstaten toe om de huidige aanpak aan te passen, de uitzondering voor citrus voor industriële verwerking te schrappen en een koude behandeling verplicht te stellen voor alle importcitrus. De Zuid-Afrikaanse gezant voor de EU, Deon Joubert, legt uit dat als de nieuwe maatregelen aangenomen worden, deze pas voor het citrusseizoen 2018 in zullen gaan.
Van oudsher wordt de sterilisatiebehandeling toegepast voor kleine, verre markten, zoals Japan, en is deze niet haalbaar voor de korte transittijd van 14 dagen naar Europa. Bij deze methode wordt het fruit van een buitentemperatuur van 25°C naar 0,5°C. gebracht. Dit kan geen kwaad voor een aantal citrusvruchten maar is niet geschikt voor citroenen en nieuwe rassen easypeelers, die niet bestand zijn tegen deze behandeling. Joubert benadrukt dat er betere oplossingen voor handen zijn. Hij vertelt ook dat lang niet alle productiegebieden problemen hebben met FCM en dat het dus niet raadzaam is om onnodig gewasbeschermingsmiddelen toe te passen.
Tot besluit meldt Joubert dat de Zuid-Afrikaanse sector veel gedaan heeft om het aantal gevallen van CBS te verminderen wat getuigt van een grote toewijding van het land in zijn streven om aan de EU-regelgeving te voldoen.
Voor meer informatie:
Deon Joubert
Citrus Growers Association
Tel: +27 21 914 7174
Email: [email protected]