Tholen- Afgelopen vrijdag 25 augustus presenteerden Carrefour, New Green en BelOrta de eerste residuvrije peer in België, zo verkondigden de coöperaties tijdens een persconferentie in het Belgische Heers. Op het land van teler Jos Derwael lieten de deelnemende partijen zien hoe de residuvrije peren groeien, die binnenkort bij supermarktketen Carrefour in België te vinden zijn.
Van links naar rechts: Gaston Derwael (New Green), Johan Gerits (BelOrta), Koen Vanoirbeek (Bel'Export), Miguel Demaeght (BelOrta), Wendy Bangels (New Green) en Baptiste van Outryve (Carrefour).
Residuvrije peer
Vanaf begin september zullen de residuvrije peren bij Carrefour te vinden zijn. Tevens zijn dit de enige peren die de supermarktketen aanbiedt tot ongeveer begin 2018. "Bij de teelt van de residuvrije peren hebben wij respect voor de klant, product en producent", zegt woordvoerder van Carrefour Baptiste van Outryve. "Door een andere manier van werken, moeten de telers op een andere manier investeren. Daarom geven wij ook een eerlijke prijs voor de peren aan de telers."
Een residuvrije peer aan de boom.
Een van die investeringen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de peren residuvrij zijn, is het inzetten van dieren die andere dieren verjagen. "60 procent van het insectenbestaan bij de teelt is nuttig", vertelt Gaston Derwael van New Green. "Deze insecten zorgen ervoor dat de schadelijk insecten de teelt niet kunnen aantasten. Wanneer er bladluis in de bomen ontdekt wordt, worden er bijvoorbeeld zwarte zakken met oorwormen in de toppen gehangen. Binnen een paar dagen is de bladluis dan weg."
De residuvrije peren.
Torenvalk en muisspel
Een van de manieren om ervoor te zorgen dat er geen of weinig gewasbestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden, is door gebruik te maken van natuurlijke vijanden van de schadelijke dieren. Naast de oorworm die ingezet wordt om de bladluis te verdelgen, worden er meer dieren ingezet om de teelt te beschermen. "Tussen de de perenbomen staan hoge palen, waar wij bovenop torenvalken kweken", zegt Gaston. "De torenvalken vangen vervolgens muizen, die op die manier verdelgd worden. De mannelijke fruitmot misleiden wij door een rode draad met de geur van een vrouwelijke mot in de bomen te hangen. Op die manier komen er veel mannetjes motten, maar geen vrouwtjes waardoor de dieren zich niet kunnen voortplanten. De fruitmotten zijn niet schadelijk voor de teelt, maar de jongen van de motten wel. Op die manier zorgen wij ervoor dat de peren residuvrij zijn."
Boven in het huisje op de paal worden torenvalken gekweekt die de muizen moeten vangen.
Het rode draadje aan de tak van de boom zorgt ervoor dat alleen de mannetjes fruitmotten richting de perenbomen komen.
Duurzaamheid
Hoewel de teelt van residuvrije peren anders klinkt dan die van de conventionele, is het uiterlijk van het stuk fruit hetzelfde. Toch wordt er volgens de woordvoerder van Carrefour anders met de nieuwe peren omgegaan. "Het is niet zo dat wij de mooie peren selecteren en de rest weggooien", zegt Baptiste. "Zowel grote als kleine peren bieden wij aan in de winkel. De kleine peren gaan in een zak en zijn bedoeld voor kinderen. Zelfs de wat lelijkere peren worden niet weggegooid; de consument koopt toch met zijn ogen. Deze peren verwerken wij tot sap en verkopen wij vervolgens in de winkel."
Of een torenvalk er nu voor zorgt dat de conditie van de perenteelt optimaal blijft of dat er gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet, het weer blijft een grote invloed hebben op de fruitsoort. Hoewel het weer een onvoorspelbare factor blijft, is Baptiste van Outryve niet bang voor de gevolgen ervan. "Is er slecht weer, dan is er slecht weer", zegt hij. "Het weer heb je niet in de hand. We voorkopen vooral peren en datgene wat aangetast is door het weer, proberen wij zo veel mogelijk te verwerken in de vorm van sap. Wanneer er het slecht weer is, verkopen wij dan meer sappen en minder peren. Dat is dan ook geen probleem."
Gaston Derwael (New Green) en Baptiste van Outryve (Carrefour) aan het woord.
Biologisch maar dan anders
Biologisch of residuvrij geteelde peren. Het klinkt allebei duurzaam, maar wat is nu het verschil tussen die twee? "Dat zijn de details in regelgeving", zegt Miguel Demaeght van BelOrta. Perenteler Jos Derwael beaamt dat. "Voor mij is de teelt van residuvrije peren een uitdaging en meerwaarden, maar het is anders dan de biologische teelt", zegt hij. "Ik heb er wel eens over nagedacht om over te stappen naar de biologische teelt, maar dit voelt toch beter voor mij aan. Bij biologische teelt mag gebruik worden gemaakt van zware metalen zoals koper en zwavel, dat mag ik niet."
Volgens de teler heeft de biologische sector ook nog eens last van een hogere uitval. "Omdat er een beperkter aantal middelen is dat gebruik mag worden in de biologische sector, is de uitval groter", gaat Jos verder. "Net zoals bij bioproducten, gebruiken wij gewasbeschermingsmiddelen, alleen dan in mindere mate. In het begin van de teelt passen wij dit toe, maar aan het einde zijn deze middelen niet meer detecteerbaar omdat wij een gepast hoeveelheid gebruiken. Om dat daar ook een grens aan zit, zorgt dat ervoor dat wij de peren maar van september tot begin 2018 kunnen verkopen. Daarna neemt de kans op schimmel steeds meer toe en wordt telen heel lastig. Daarom worden de residuvrij peren in de supermarkt op een gegeven moment vervangen door de conventionele peren."
De residuvrije peren voor Carrefour worden vlakbij het teeltgebied ingepakt om vervolgens richting de supermarkt te gaan.
Elektrisch rijden
Hoewel het eindresultaat van de biologische en residuvrije peren hetzelfde is, is het teeltproces dat niet, laat Gaston weten. Maar waarom wordt deze manier van telen dan nu pas toegepast? "Je kan ook de vraag stellen: waarom rijden we nu pas in elektrische auto's en niet dertig jaar geleden al?", zegt hij. "Dat heeft te maken met onderzoek en ontwikkelingen. Hetzelfde geldt voor de teelt. Op dit moment is 50 van de 350 hectare peren van residuvrije afkomst. Vandaag zijn wij met de residuvrije perenteelt voor het eerst elektrisch aan het rijden in onze teeltsector. Over een tijdje hopen wij ook met residuvrije appelen te komen. We zijn nu bezig met een residu-arme appel. Het teeltproces van de appel is niet te vergelijken met die van de peer. Dat is appelen met peren vergelijken", grapt Gaston.