Duitsland: bio-omzet passeert grens van 10 miljard euro
Volgens actuele ramingen van de BÖLW nam het Duitse biologische landbouwareaal in 2017 met 124.647 hectare (10%) toe naar in totaal 1.375.967 hectare. Daarmee wordt er op 8,2% van het totale landbouwareaal in Duitsland biologisch geteeld. Meer dan één op de tien bedrijven (10,9%) teelt biologisch. In totaal steeg het aantal biologische bedrijven met 2.042 naar 29.174 stuks.
"In 2017 haalde men voor het eerst een omzet van meer dan 10 miljard euro met biologische producten", becommentarieerde Peter Röhrig over de sterke omzetgroei van de Duitse biomarkt. "Steeds meer kanten kopen biologisch. Steeds meer mensen willen namelijk iets goeds doen voor lokale telers, het klimaat, biodiversiteit, de gezondheid van hun familie en het milieu." Volgens de berekening van 'Arbeitskreis Biomarkt' bereikten biologische levensmiddelen een omzetstijging van 5,9% ten opzichte van het voorgaande jaar en een marktvolume van in totaal 10,04 miljard euro (2016: 9,48 miljard euro).
BÖLW-voorzitter Felix Prinz zu Löwenstein riep de bondsregering op om het grote potentieel van bio te benutten: "De positieve bio-ontwikkeling laat zien dat de landelijke politieke steun en de politieke steun in veel deelstaten werkt. In de afgelopen jaren konden namelijk meer telers overstappen op biologische teelt. Daarvan profiteren de telers, het milieu en de klanten. Voor de volgende maanden is het belangrijk dat Duitsland, de afzonderlijke deelstaten en de EU het nieuwe biorecht zinvol vormgeven. Belangrijk is ook dat er meer geld voor onderzoek en ontwikkeling beschikbaar wordt gesteld, dat er voor een betrouwbare honorering van de milieuprestaties gezorgd wordt en dat zo de afzetontwikkeling van Duitse bioproducten bevorderd wordt. Om ervoor te zorgen dat de teelt slaagt, moet de gehele bondsregering de zaak aanpakken. Veel ressorts bepalen namelijk samen hoe landbouw, handel en voeding in de toekomst vorm worden gegeven."
Met de toekomststrategie biologische landbouw kan de bondsregering bij een consequente realisering belangrijke eerste impulsen zetten. Daarnaast zou het ook goed zijn als er in het coalitieverdrag voor 2030 een concrete datum voor het doel van 20% meer biologisch landbouwareaal wordt gezet.