Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groei Turkse high-tech tomatenteelt biedt kansen aan Nederlandse telers en toeleveranciers

Tholen - Een Nederlandse tomatenteler, die samenwerkt met een Turkse teler om jaarrond te kunnen leveren. Het gebeurt en Edwin van Antwerpen van Enza Zaden verwacht dat zoiets de komende jaren nog wel vaker voor zal komen. “Het areaal high-tech tomatenteelt in Turkije groeit flink en dat gaat nog wel even door”, voorspelt hij. Voor Nederlandse telers voorziet hij ook exportkansen naar het land. “De economie groeit en de vraag naar een veilig kwaliteitsproduct ook.“


René van Meijel en Edwin van Antwerpen van Enza Zaden in de demokas in de Lier


De high-tech teelt in Turkije is in vijf jaar gegroeid van 350 naar 780 hectare. Die groei wordt de komende jaren doorgezet.

De Turkse economie is in opkomst en dat heeft invloed op de glasgroentensector van het land. Vijf jaar geleden stond er zo’n 350 hectare high-tech tomatenteelt, inmiddels is dat 780 geworden. “De kwaliteit van het product is goed genoeg voor export, maar dat gebeurt lang niet altijd”, vertelt René van Meijel, Area Manager voor het Middellandse Zeegebied bij Enza Zaden. “Door de economische groei en vooruitgang neemt ook de binnenlandse vraag naar een veilig kwaliteitsproduct toe. De grondteelt in plastic kassen, waar Turkije zo’n 60.000 hectare van heeft staan, kan dat niet bieden.”

Van Meijel heeft het druk met het land: Diamantino is voor de Turkse high-tech teelt het tweede ras en het areaal groeit. Enza Zaden werkt voor de Turkse markt samen met hun exclusieve distributeur AG Tohum. “We merken dat rassen die in Nederland aanslaan, ook daar een succes kunnen zijn”, verklaart hij. “Al zijn de gevraagde resistenties soms anders. Er is daar een hoge resistentie tegen witte vlieg nodig, en er is een hoge botrytisdruk door het vochtige klimaat. En meeldauw – hier is het mooi meegenomen, daar is het eigenlijk vereist.” Momenteel is Enza Zaden ook bezig met een aantal rassen dat specifiek voor Turkije veredeld is. “Dat zijn nog proeven. Zo’n proces duurt jaren.”


In Turkije zijn twee regio’s belangrijk voor de high-tech teelt in het land: in Antalya, waar de handel zit, en in Izmir wordt een winterteelt gehouden. In Marmara en Inner Anatolia een zomerteelt. Boven de kwekerij van de Turkse teler Pekdemir.

Van Meijel en Van Antwerpen verwachten dat de Turkse teelt zich de komende jaren flink gaat ontwikkelen. Niet alleen qua areaal, maar ook wat teelt betreft. “Er zijn nog veel verschillen binnen de Turkse high-tech sector”, vertelt Van Antwerpen. “Haalt een teler in Nederland rond de vijfenzestig kilo, daar loopt het uiteen van twintig tot veertig kilo”, vult Van Meijel aan. Het verschil ligt deels aan gebrek aan specifieke teeltkennis en -ervaring. Daarom organiseert Enza Zaden in Turkije de Diamantino Field Days, waarop telers niet alleen informatie krijgen, maar ook in gesprek kunnen met andere telers. Dit is een uniek concept omdat telers in Turkije vaak gesloten zijn. Ook worden binnenkort twintig telers naar Nederland gehaald - om te kijken hoe hier gewerkt wordt. Maar dat is niet alles. Een tweede oorzaak van de lagere opbrengst, ligt in de Turkse bedrijfsstructuur. Van Meijel: “In Nederland heb je tuinders die eigen baas zijn, daar zijn de bedrijven in handen van investeerders. Hier gaat de teelt voor, daar de kosten. Als een investeerder besluit dat er niet verder gestookt wordt, gebeurt dat niet. Zelfs niet als de opbrengsten daarmee verhoogd kunnen worden.”







Diamantino is momenteel het tweede ras in de Turkse high-tech tomatenteelt. Op de Diamantino Field Days wil Enza Zaden de kennis van de lokale telers en de onderlinge samenwerking vergroten.

De Nederlandse toeleveranciers zijn al geruime tijd actief in Turkije, maar ook voor Nederlandse telers biedt de Turkse groei kansen. Edwin van Antwerpen is teeltadviseur voor Enza Zaden en weet van een opvallende samenwerking: “Geert van Rens, een tomatenteler uit Meterik, heeft vanaf de tweede week van april tot kerst zelf productie. Als hij niet zelf kan leveren, doet Turkse teler Gokkale dat. De exporteur is hierdoor jaarrond voorzien van constante aanvoer." Maar de samenwerking tussen de twee telers gaat verder: Van Rens gaat naar Turkije en de twee wisselen teeltadvies uit. Zo blijft de kwaliteit van de aanvoer gegarandeerd. “In de toekomst zou je kunnen verwachten dat ’s winters Turks product naar Nederland komt. In de zomer kan het juist andersom gaan. Dan is het daar door de hitte moeilijk telen, en door de groeiende economie stijgt de Turkse vraag naar kwaliteitsproduct. Samen kan er jaarrond geleverd worden in Turkije en Nederland.”

Voor meer informatie:
René van Meijel
Enza Zaden Export BV
Haling 1/E
1602 DB, Enkhuizen
Email: [email protected]
http://www.enzazaden.com
 
AG Tohum Sanayi Tic. Ltd. STI.
Burak Gönen
Mehmehcik Mahallesi, Aspendos Bulvari, nar Plaza, No: 113A Blok No:2 D:2, 07100 Antalya
Phone: + 90 242 321 20 18
Email: [email protected]
http://www.agtohum.com.tr