Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
drinken in plaats van kauwen

Sap of smoothie: vervanger van fruit? Drinken in plaats van kauwen

Het is niet altijd even gemakkelijk om dagelijks de aanbevolen tweehonderd gram groenten en twee stuks fruit te eten. Een smoothie, vruchtensapje of groentesap lijkt dan een snelle oplossing. Maar is zo’n vloeibare variant wel een volwaardige vervanging?

Door vers fruit of groente te pureren met een blender of mixer kun je een heerlijke smoothie maken. De meeste mensen voegen er ook nog water(ijs), yoghurt of melk aan toe. Een zelfgemaakte smoothie van vers fruit, bevat veel vitamine C. In een verpakte smoothie vind je iets minder voedingsstoffen.

Sappen
Ook vruchtensappen zijn bereid uit fruit of groente. Bij deze bereiding gaan voedingsstoffen verloren, dus een sapje kan fruit niet volledig vervangen. Sinaasappelsap, grapefruitsap en ananassap hebben wel nog voldoende goede voedingsstoffen om vervangend te zijn. Het maakt hierbij niet uit of je vers geperst, koelvers sap of sap uit concentraat drinkt. In deze sapjes zit nog genoeg vitamine C.

Vers geperste sappen bevatten wel iets meer vitamine C dan de sappen uit een pak of fles. In sinaasappelsap met vruchtvlees zitten daarnaast ook nog voedingsvezels. Na het openen van een verpakking neemt de hoeveelheid vitamine C af, met ongeveer 2 procent per dag. Ook als je sap schudt kan er - door de zuurstof - meer vitamine verloren gaan.

Vruchtennectar en dubbeldrank zijn geen vruchtensappen. Aan deze sappen zijn naast water ook suiker en hulpstoffen toegevoegd.

De helft
Zowel een smoothie als groente- en vruchtensap zijn geen volwaardige vervangen voor groente en fruit. Ze worden daarom voor maximaal de helft meegeteld bij de aanbevolen hoeveelheid. Je kunt dus prima een glas sinaasappelsap per dag drinken als je daarnaast nog minimaal een stuk fruit eet.

Het effect van groente en fruit op de gezondheid is namelijk groter dan dat van sap. Hoe dat precies zit, is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat sappen minder vezels en vitamines bevatten.

Suikers
Sappen en smoothies bevatten van nature suiker en dus energie. Als je de hele dag door sap drinkt, krijg je veel calorieën binnen. Een glas vruchtensap bevat al gauw 65 kilocalorieën: voor een smoothie moet je ongeveer 125 kilocalorieën rekenen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de vruchten en eventuele toevoegingen.

Van een smoothie of vruchtensap raak je ook minder verzadigd dan voor het eten van een stuk fruit of groente. Hierdoor is de kans groter dat je weer sneller trek krijgt.

Tot slot bevatten de vruchtensappen naast suikers ook veel zuren. Beide kunnen schadelijk zijn voor het gebit: het glazuur op de tanden kan slijten.
Publicatiedatum: