Eind april ging het seizoen van start met de Early Figaro. Kort daarna volgde de Brazilian. Op de Nazareth moet nog een aantal weken gewacht worden, maar de biologische variant van de Brazilian en Brown Turkey kwamen deze maand al online. Nieuwe teeltmethoden zorgen dit jaar voor een extra intense smaak van de Brown Turkey.
"De volledige naam is de Pollinated Brown Turkey Super Sweet vijg," zegt Niva. "De soort zelf bestond al, maar de bestuiving zorgt voor een langere houdbaarheid en zoetere smaak."
Na het zomerseizoen kunnen de telers even op adem komen om in oktober weer met het winterseizoen te beginnen, dat tot januari doorloopt. Volgens Niva is de timing zeer voordelig. Het Turkse seizoen begint namelijk zodra het seizoen in Israël stil komt te liggen en eindigt wanneer het Israëlische seizoen weer begint. Ze legt uit dat de consumptie tijdens de Ramadan over het algemeen wat lager ligt, omdat sommige consumenten gedurende deze periode liever dadels eten. Toch heeft dit geen significante invloed op het jaarlijkse Israëlische exportvolume van 350 ton vijgen. Lage consumptie tijdens de Ramadan wordt gecompenseerd door een stijgende vraag in het Verre Oosten.
Hoewel vijgen uit Brazilië het hele jaar door verkrijgbaar zijn, vormen deze volgens Niva geen grote concurrentie, omdat ze heel verschillend zijn van Israëlische. "Vijgen uit Israël staan bekend om hun goede smaak," zegt Niva. "Dit is de sleutel tot het succes van onze sector." Vijgen, die behoren tot de premium exotische vruchten, hebben niet veel te lijden onder de economische crisis in Europa. "Zolang we de kwaliteit behouden, behouden we ook onze consumenten."