Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het ombouwen van een deel van de schuur tot nieuwe sorteerlocatie, inclusief kantoorruimte. In oktober moet het pand operationeel zijn. In 't Goy heeft de familie al de beschikking over een modern koelhuis met 37 koelcellen, waar in totaal 4 miljoen kg fruit kan worden opgeslagen. "We hebben in elk geval de mogelijkheden en ruimte met een pand dat aan alle certificeringen voldoet en waarmee we voor elke marktpartij interessant zijn", zegt Wilbert.
![](https://www.agf.nl/remote/https/agfstorage.blob.core.windows.net/misc/AGF_nl/nieuws/2013/0911/vicus.jpg?preset=ContentFullSmall)
Nico en Wilbert van Wijk
De broers hebben geen exceptionele groeiplannen. "We gaan niet zeggen dat we gelijk al miljoenen kilo's per jaar gaan verhandelen en hebben geen intentie om mega groot te worden. Ik zie in de hardfruitwereld tegenwoordig twee opties, groot of klein blijven. Wij willen klein beginnen en wie weet wat ervan gaat komen. De koelactiviteiten blijven onder de maatschap, maar we richten ons met Vicus Fruit ook nadrukkelijk op het sorteren voor derden. Het areaal van het ouderlijk bedrijf bedraagt namelijk 14 hectare en dat is voor fruitbegrippen niet zo groot. We zullen zeker gaan sourcen bij bedrijven in de buurt of andere gebieden in Nederland."
"En wie weet wat de toekomst brengt", vervolgt Wilbert. "Ik heb zelf zeven jaar in Argentinië gewoond en een aardig netwerk in de Zuid-Amerikaanse handel ontwikkeld. We zullen niet gelijk fruit gaan importeren, maar een douane-locatie voor Zuid-Amerikaanse bedrijven zou in de toekomst een mooie opstap zijn en importeren kan dan een logische vervolgstap worden. In eerste instantie richten we ons echter op de Nederlandse AGF-groothandels. Een grote klant heeft ons al gevraagd om een paar dagen per week voor hem te gaan verpakken. Het werk gaat vanzelf wel komen. Daar heb ik alle vertrouwen in. Zeker als onze naam wat meer gevestigd is in de markt."
"Uiteindelijk willen we een relatie voor lange termijn met telers op bouwen, zodat we verzekerd zijn van een continue aanvoer kwaliteitsfruit. Want je wordt er ook niet beter van om ieder jaar het onderste uit de kan te halen", lacht Wilbert. "Daarbij maken we natuurlijk gebruik van de kennis van mijn vader, die veel telers kent en hijzelf vindt het ook hartstikke leuk. Het lijkt wel of hij momenteel meer met onze zaak dan met z'n eigen werk bezig is."
De handelaar ziet het hardfruitseizoen positief tegemoet. "Ik verwacht dat de oogst van de peren, met name bij Conférence groter is dan in de prognoses is voorspeld. Het is alleen afwachten of ze helemaal aan de maat gaan komen. Het appelvolume zal een stukje lager zijn en ik verwacht dat er naar Elstar dit seizoen nog wel een schaarste kan ontstaan. Al met al zie ik het seizoen positief tegemoet. Na de hoge prijzen van afgelopen seizoen, hoop ik dat de prijzen ook dit seizoen stabiliseren. De vroege appels waren redelijk aan de prijs, dus ik hoop dat we dit volhouden en dat de supermarkten de concurrentiestrijd niet met appels en peren gaan uitvechten."
Voor meer informatie:
Vicus Fruit
Wilbert van Wijk
Beusichemseweg 134a
3997 ML 't Goy
Tel: +31 30 601 26 76
vicus@duurzaamfruit.com
www.duurzaamfruit.com