Aanhoudingen voor grootschalige drugssmokkel in Rotterdamse haven
Het onderzoek naar de groep startte eerder dit jaar nadat er informatie was binnengekomen dat een vrachtwagenchauffeur mensen - tegen geld - zou ,,afzetten" op haventerreinen. Nader onderzoek leidde naar de nu aangehouden verdachten. Onder hen zijn vijf mannen, die op een of andere wijze haventerreinen op konden. Het gaat om de vrachtwagenchauffeur die containers vervoerde, uitzendkrachten die in de overslag werkten en een reparatiemonteur die op veel terreinen werkzaam was. Zij zouden mensen die drugs uit containers moesten halen hebben afgezet of hun passen tegen veel geld uitgeleend hebben.
Eind oktober werden de eerste drie verdachten al aangehouden. Zij worden gezien als de organisatoren van de smokkel. Het gaat om een 21-jarige man uit Rotterdam en twee Amsterdammers van 27 en 29. Bij huiszoekingen in hun woningen zijn diverse zaken in beslag genomen, zoals geld, vuurwapens en sieraden.
370 kilo in container met mangopulp
De afgelopen weken werden de andere verdachten aangehouden. Dat gaat om mannen van 23 tot 48 jaar oud en afkomstig uit Rotterdam en Spijkenisse. De mannen worden verdacht van de voorbereiding van diverse transporten, waaronder in ieder geval twee die werden onderschept. Zo werden in Beneden Leeuwen in een container met mangopulp sporttassen met in totaal 370 kilo cocaïne gevonden. Waarschijnlijk is het de groep door de intensieve controles niet gelukt de tassen uit de container te halen. Enkele dagen later werd in een container 300 kilo cocaïne ontdekt. Dat gebeurde nadat een wagen met grote snelheid dwars door de slagboom van een havenbedrijf was gereden. Het lukte de politie op de Driemanssteeweg de wagen te stoppen. Bij deze vangst werden al vijf mannen aangehouden. In totaal gaat het dus om 16 aanhoudingen.
In de Rotterdamse haven komen jaarlijks ruim 3 miljoen containers binnen. De laatste twee jaar bemerkten opsporingsdiensten zoals Douane, Zeehavenpolitie en Fiod, samenwerkend in het HARCteam, dat zich een verschuiving voordeed binnen de smokkel van met name cocaïne naar de zogenoemde rip-off. Dat zijn partijen drugs die bij reguliere lading worden ,,bijgepakt", meestal in sporttassen. Hoewel het op het totaal aantal containers om kleine aantallen gaat, kan het feit dat drugs op haventerreinen uit containers gehaald moeten worden, tot onveilige situaties leiden. Sinds ruim een jaar werken de opsporingsdiensten daarom samen met private partijen en de gemeente Rotterdam in het project Integere Haven. Eerste doel van dat project is het terugdringen van drugssmokkel. Daartoe worden onder andere werknemers in de haven voorgelicht en technische maatregelen getroffen.
Ziehier een filmpje van een politieactie tegen drugshandel
Bron: OM