Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
30% kan niet worden geoogst
Desastreus jaar voor Spaanse Navelina-sinaasappel
De Spaanse telersorganisatie La UniĆ³ de Llauradors uit haar zorgen over het desastreuze, aanstaande seizoen van de Navelina-sinaasappel. Ongeveer dertig procent van de productie kan niet worden geoogst als gevolg van lage prijzen en kleine formaten. Het ras is van groot belang voor de citrussector in Valencia. De Navelina is goed voor 44 procent van de sinaasappelproductie, 23 procent van de volledige citrusbranche.
Volgens de telersorganisatie is het gebrek aan vraag naar Spaanse sinaasappels de belangrijkste oorzaak. De Spaanse productie en die van landen in het zuidelijk halfrond overlapten elkaar. Beiden zijn vertraagd door ongebruikelijke weersomstandigheden. Dat leidde er toe dat sommige bedrijven wilden wedijveren tegen hoge kwaliteit importfruit met sinaasappels die nog niet goed waren. Dat resulteerde in de inzinking van de Navelina. De telersorganisatie maakt zich zorgen over de invloed hiervan op de latere rassen.
De enige optie die de telers nog rest, is hun oogst tegen bodemprijzen verkopen aan sapproducenten (0,07 euro per kilo inclusief transport of 0,025 euro per kilo als ze op de plantages zelf worden geoogst). De productiekosten voor de Navelina zijn volgens het agrarisch onderzoeksbureau van Valancia 0,22 euro per kilo.
De situatie heeft niet alleen desastreuze gevolgen voor de portemonnee van de sinaasappeltelers, ook de werkgelegenheid in de citrusbranche loopt averij op. Bovendien zijn de niet-geoogste sinaasappelbomen aantrekkelijk voor dieven.