Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenten kunnen huid beschermen tegen UV-straling

In de winter wordt het schadelijke effect van uv-stralen versterkt door een lagere vochtigheid en een wolkeloze hemel. Groenten zijn echter een goede manier om je huid te beschermen tegen uv-straling. Een aantal voorbeelden:

Kleurrijke wortelen
Wortelen bevatten de carotenoïden bètacaroteen en lycopeen — die beide de huid tegen uv-schade kunnen beschermen. In een onderzoek vertoonden deelnemers die werden blootgesteld aan uv-licht, bijna 50% minder roodheid op hun huid nadat ze dagelijks ongeveer 1 ⅔ kopjes wortelsap hadden gedronken.

Groene spinazie
Spinazie bevat luteïne, een carotenoïde die de huid beschermt tegen uv-schade. Een nieuw onderzoek over spinazie, gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, onthult dat spinazie dat drie dagen lang onder licht wordt opgeslagen, hogere niveaus vitamine C bevat. Ook bevat het bewaarde niveaus vitamine K, E, foliumzuur en de carotenoïden luteïne en zeaxanthine.

Rode paprika's herstellen de schade
Middelgrote rode paprika's bevatten meer dan 200 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Door meer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine C, kun je je huidcellen beschermen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon. Onderzoekers suggereren dat vitamine C het herstel van door uv beschadigd DNA kan bevorderen.

Rode tomaten
Lycopeen, het carotenoïde dat tomaten rood maakt, kan de huid beschermen tegen zonnebrand. Een onderzoek toonde aan dat een dagelijkse inname van 2,5 eetlepels tomatenpasta de uv-stralingschade kan verminderen tot 50%. Hetzelfde onderzoek liet ook zien dat lycopeensupplementen of synthetisch lycopeen niet aanzienlijk effectief waren tegen zonnebrand.
Publicatiedatum: