Kleurrijke wortelen
Wortelen bevatten de carotenoïden bètacaroteen en lycopeen — die beide de huid tegen uv-schade kunnen beschermen. In een onderzoek vertoonden deelnemers die werden blootgesteld aan uv-licht, bijna 50% minder roodheid op hun huid nadat ze dagelijks ongeveer 1 ⅔ kopjes wortelsap hadden gedronken.
Groene spinazie
Spinazie bevat luteïne, een carotenoïde die de huid beschermt tegen uv-schade. Een nieuw onderzoek over spinazie, gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, onthult dat spinazie dat drie dagen lang onder licht wordt opgeslagen, hogere niveaus vitamine C bevat. Ook bevat het bewaarde niveaus vitamine K, E, foliumzuur en de carotenoïden luteïne en zeaxanthine.
Middelgrote rode paprika's bevatten meer dan 200 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Door meer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine C, kun je je huidcellen beschermen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon. Onderzoekers suggereren dat vitamine C het herstel van door uv beschadigd DNA kan bevorderen.
Rode tomaten
Lycopeen, het carotenoïde dat tomaten rood maakt, kan de huid beschermen tegen zonnebrand. Een onderzoek toonde aan dat een dagelijkse inname van 2,5 eetlepels tomatenpasta de uv-stralingschade kan verminderen tot 50%. Hetzelfde onderzoek liet ook zien dat lycopeensupplementen of synthetisch lycopeen niet aanzienlijk effectief waren tegen zonnebrand.