Zoet
De smaak van aardpeer is lekker zoet met een nootachtig accent dat vaag aan artisjok doet denken. De Engelsen noemen hem dan ook Jerusalem artichoc, de Fransen topinambour. Aardperen zijn echte wintergroenten, ze zijn op hun best in de maanden januari, februari en maart.Wonderknolletje
Aardpeer is zeer voedzaam en licht verteerbaar. De kleine knolletjes zijn naast rijk aan vitamine B1 en B2 ook een goede bron van ijzer en kalium. Aardpeer is ook rijk aan voedingsvezels, voornamelijk inuline. Inuline is net als zetmeel een reservestof voor de plant. Het is een koolhydraat maar wordt net als andere voedingsvezels niet verteerd in de dunne darm, het fermenteert in de dikke darm tot zuren die op hun beurt weer voedsel vormen voor goede bacteriën.Veelzijdig
In de keuken is aardpeer een echte allrounder. Jonge aardperen hoef je niet te schillen, ze kunnen rauw in salades verwerkt worden. Oudere knollen zijn geschikt voor tal van verwerkingen. Gestoofd, gebakken, gefrituurd of gepureerd is aardpeer een goede smaakmaker bij wild en varkensvlees.TIP: Wanneer je een beetje citroensap aan het kookwater toevoegt, verkleurt aardpeer niet
Bron: Flandria