Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitgebreid interview met Mart Valstar in Primeur:

"Een bulkexporteur heeft op termijn geen toekomst meer”"

Valstar Holland viert dit jaar haar 85-jarig bestaan. Als het aan directeur Mart Valstar ligt, blijft ook de komende generatie de Best Fresh Group nog eigendom van de familie Valstar. "Ik ben een sterk voorstander van familiebedrijven en hoop dat die in onze sector nog lang blijven bestaan." In een uitgebreid interview in Primeur geeft Mart zijn visie op de toekomst van de teelt en handel van groenten en fruit en de strategische keuze van de Best Fresh Group voor de niche-producten. "Een bulkexporteur heeft op termijn geen toekomst meer."



Hoewel de lokale producties in andere gebieden de laatste jaren als een komeet toenemen, is Mart ervan overtuigd dat de Nederlandse tuinbouw een belangrijke rol zal blijven vervullen. "We houden hier het voordeel van ons glastuinbouwcluster en de locatie vlakbij de Rotterdamse haven en centraal in Midden-Europa. Daarbij zeg ik niet dat het Nederlands areaal zal stijgen, want ik verwacht daar het komend decennium niet zoveel wijzigingen in, maar ik denk wel dat nieuwe rassen en teelttechnieken zullen resulteren in hogere producties per hectare. Wel zullen we een oplossing moeten vinden voor het energieprobleem. Goedkope energie is een voorwaarde. Schaliegas blijkt nu weer duurder dan gewoon gas, maar geothermie lijkt de toekomst te hebben."

De toenemende buitenlandse teelt ziet Mart dan ook niet als een al te grote bedreiging. "Neem de toenemende kasgroententeelt in Duitsland. Dat men nu zelf aan het bouwen is, zie ik als een waardering voor de Nederlandse teeltwijze, die twintig jaar geleden verguisd werd. De Nederlandse tomaat wordt hoger gewaardeerd dan ooit tevoren. Natuurlijk zal de Duitse retailer voorkeur hebben voor een Duitse product, maar men kan daar nooit zo efficiënt telen als hier. Uiteindelijk kunnen Duitsers de beste auto's bouwen en kunnen wij het best tomaten produceren. Daarnaast zijn we dankzij onze fijnmazige logistiek vanuit het Westland beter in staat om bijvoorbeeld München te bedienen dan vanuit Hamburg. Daarom ben ik er van overtuigd dat we een belangrijk centrum voor de tuinbouw blijven."

Ontvangt u Primeur niet? Neem nu een jaarabonnement voor 2014 en wij sturen u de kersteditie nog gratis toe!