Duitsland: De meest geliefde soorten sla
Het persbureau voor Duitse groenten en fruit maakte onlangs namens de Duitse telersorganisatie BVEO de meest geliefde slasoorten in Duitsland bekend:
IJsbergsla: Zijn naam heeft deze sla te danken aan een vroegere leveringsmethode en zijn ongevoeligheid voor kou. De groene krop werd tijdens zijn transport met stukken ijs bedekt en gekoeld. Zo kon hij een lange weg afleggen zonder aan smaak en versheid te verliezen. IJsbergsla smaakt iets steviger dan kropsla en heeft vaste, sappige bladeren. Bij de aankoop moeten deze er vers en stevig uitzien en dicht op elkaar liggen.
Kropsla: Kropsla is zeer gevoelig. Hij kan daarom het beste zo snel mogelijk geconsumeerd worden. Wie de sla echter een paar dagen wil bewaren, moet hem met water besprenkelen, in papier wikkelen en in het groentevak van de koelkast leggen. Bij de bereiding geldt: verwijder als eerste de niet meer zo verse buitenste bladeren en snijd vervolgens de stronk af. Maak daarna de afzonderlijke bladeren los, was deze en laat ze drogen. Kropsla is niet alleen geschikt om als verse sla te eten, maar is ook lekker in Aziatische gerechten. Zo zijn de bladeren bijzonder lekker als vulling van bijvoorbeeld loempia's.
Eikenbladsla: Deze sla is familie van kropsla en andijvie en is wat gevoeliger. Hij heeft een nootachtig aroma en is in verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar. Omdat hij wat krachtiger smaakt, passen mediterrane ingrediënten zoals balsamico-azijn, olijven en knoflook bijzonder goed bij deze sla. Ook in combinatie met vis of schapenkaas is eikenbladsla erg lekker. Maar ook voor een zoete sla met ananas en honing kan men prima eikenbladsla gebruiken.
Andijvie: Andijvie bestaat in twee soorten: de gladde andijvie, ook winterandijvie genoemd en de krulandijvie. Beiden hebben een licht bittere smaak en doen het uiterst goed in soepen. Ook als groente in combinatie met ravioli uit aardappeldeeg of met tagliatelle en gerookte zalm verwent andijvie het gehemelte. De slasoort blijft, ingewikkeld in vochtig keukenpapier, circa één tot twee weken lang vers in het groentevak van de koelkast.
In het afgelopen jaar oogstte men in Duitsland circa 340.000 ton sla. De grootste slateeltgebieden bevinden zich in Rheinland-Pfalz (2.955 hectare), Niedersachsen (2.440 hectare) en Baden-Württemberg (2.345 hectare).