Kersen bewaren in bessenhoezen
"Vorig jaar hebben we op verzoek van een kersenteler uit de buurt kersen gekoeld. De teler wilde door kersen te koelen zijn verkoopseizoen verlengen. Vanaf drie weken na het begin van de koeling kwam hij steeds een paar kistjes halen. Vijf weken na de start van de bewaring waren alle kersen weg. Zelfs na vijf weken waren de stelen van de kersen van het ras Lapins nog mooi groen. Wel zag je op de plaatsen waar een klein barstje in de schil zat na vijf weken wat schimmelvorming", vertelt Wim Verwoert.
De kersen worden eerst een dag in de koelcel gezet om de vruchttemperatuur naar het gewenste niveau van een halve tot nol graden Celsius te brengen. Daarna gaan drie pallets met kersen in een hoes. Met behulp van een stikstofseparator wordt het grootste deel van de zuurstof uit de hoes gehaald, waarna de hoezen in de cel worden geplaatst en met slangetjes op de klimaatregeling worden aangesloten. Hier wordt door injecteren het CO2 gehalte op het gewenste niveau gebracht.
De eerste hoezen zijn inmiddels gevuld met Kordia en Karina. Drie kersentelers hebben al laten weten de komende we(e)k(en) aan aantal pallets te willen brengen.
Voor meer informatie : Wim Verwoert – tel +31(0)6 53436538
Bron: de Fruitteeltkrant