Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kersen bewaren in bessenhoezen

Na een eerste experiment in 2013 gaan de broers Wim en Bart Verwoert uit het Betuwse Kesteren dit jaar op een wat grotere schaal kersen onder ULO-condities bewaren. De broers gebruiken hiervoor de voorzieningen die al voor de bewaring van rode bessen op het bedrijf aanwezig is.
"Vorig jaar hebben we op verzoek van een kersenteler uit de buurt kersen gekoeld. De teler wilde door kersen te koelen zijn verkoopseizoen verlengen. Vanaf drie weken na het begin van de koeling kwam hij steeds een paar kistjes halen. Vijf weken na de start van de bewaring waren alle kersen weg. Zelfs na vijf weken waren de stelen van de kersen van het ras Lapins nog mooi groen. Wel zag je op de plaatsen waar een klein barstje in de schil zat na vijf weken wat schimmelvorming", vertelt Wim Verwoert.
De kersen worden eerst een dag in de koelcel gezet om de vruchttemperatuur naar het gewenste niveau van een halve tot nol graden Celsius te brengen. Daarna gaan drie pallets met kersen in een hoes. Met behulp van een stikstofseparator wordt het grootste deel van de zuurstof uit de hoes gehaald, waarna de hoezen in de cel worden geplaatst en met slangetjes op de klimaatregeling worden aangesloten. Hier wordt door injecteren het CO2 gehalte op het gewenste niveau gebracht.
De eerste hoezen zijn inmiddels gevuld met Kordia en Karina. Drie kersentelers hebben al laten weten de komende we(e)k(en) aan aantal pallets te willen brengen.
Voor meer informatie : Wim Verwoert – tel +31(0)6 53436538


Bron: de Fruitteeltkrant
Publicatiedatum: