Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
groenten- en fruitsector loopt 1 miljard mis

Kabinet steunt getroffen bedrijven met arbeidsverkorting en garantiestellingen

Het kabinet komt met steunmaatregelen voor de bedrijven die het zwaarst worden getroffen door de Russische sancties. Ondernemers mogen aan arbeidsverkorting doen en het kabinet komt verder met garantiestellingen voor acuut getroffen ondernemers. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma vandaag bekendgemaakt. 

Het Groenten- en Fruithuis heeft berekend dat de sector 1 miljard euro aan export misloopt door de boycot. "We zien dat de landbouw de motor is van de Nederlandse economie", zei Dijksma. De boycot van Rusland is volgens het kabinet een buitengewone omstandigheid die niet tot het gewone ondernemersrisico kan worden gerekend. 

Het gaat om maatregelen die Nederland neemt naast eventuele financiële steun vanuit Brussel. In een kamerbrief schrijft Dijksma het volgende over de maatregelen:

• Werktijdverkorting
Het zal niet voor alle bedrijven mogelijk zijn om op korte termijn in te spelen op de nieuwe situatie zonder forse aanpassingen in de arbeidsinzet. Het kabinet acht het fundamenteel onwenselijk dat, als gevolg van de korte termijn waarop aanpassingen moeten worden doorgevoerd, werknemers op straat komen te staan die enige tijd later weer hard nodig zijn. Als werkgevers te maken krijgen met een plotselinge vraaguitval die niet tot het normale ondernemersrisico behoort, kunnen zij een beroep doen op de bestaande werktijdverkortingsregeling (wtv-regeling). Deze regeling kan bedrijven in hun aanpassingsproces faciliteren. Werkgevers die als gevolg van de Russische sancties met een abrupte vermindering van de bedrijvigheid worden geconfronteerd en als gevolg daarvan ten minste 20% van de beschikbare arbeidscapaciteit per week niet kunnen benutten, kunnen tijdelijk worden vrijgesteld van het verbod op werktijdverkorting. Bedrijven kunnen hiertoe een aanvraag indienen. In de ogen van het kabinet is sprake van buitengewone omstandigheden die in redelijkheid niet tot het normale ondernemersrisico kunnen worden gerekend. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal deze regeling hiervoor openstellen. De wtv-regeling vereist daarnaast dat de periode van minder gewerkte uren maximaal 24 weken aanhoudt. Bedrijven die een aanvraag indienen moeten dus aannemelijk maken dat zij zich binnen afzienbare tijd zullen kunnen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.

• Fiscale tegemoetkomingen
De liquiditeitsruimte van bedrijven kan tijdelijk verbeterd worden door gebruik te maken van het bestaande instrumentarium in de fiscale sfeer. Zo kunnen voorlopige aanslagen in de winstsfeer verlaagd worden indien de winstverwachting wegens de boycot naar beneden moet worden bijgesteld. Bovendien heeft de Belastingdienst aangegeven dat de boycot geldt als een "externe oorzaak" waarvoor levensvatbare bedrijven uitstel van betalingen van te betalen belastingen kunnen krijgen. Dit betreft individueel maatwerk. De Belastingdienst zal hierin coulant zijn.

• Garantstelling werkkapitaal
Naar aanleiding van de financieel-economische crisis en de EHEC-crisis, heeft de overheid destijds in overleg met de banken tijdelijk een garantstelling werkkapitaal ingevoerd. Het kabinet verkent of een openstelling van deze regeling een bijdrage kan leveren aan de oplossing van de problematiek en zo ja, onder welke voorwaarden. Hiervoor is goedkeuring van de Europese Commissie nodig.

Over de Europese maatregelen naar aanleiding van de boycot wordt volgende week meer bekend.

Schade over 1 miljard
In een nieuwe berekening die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag uitbracht blijkt dat de Russische boycot Nederlandse exporteurs 'nauwelijks' raakt. Ongeveer vierhonderd bedrijven, eentiende van alle ondernemingen die goederen exporteren Rusland, hebben last van de sancties. Voor ruim tachtig procent van deze bedrijven is het aandeel geboycotte goederen minder dan 25 procent van hun totale export. Daarnaast maakt de exportwaarde maar een klein gedeelte uit van de totale omzet.

Een rapportage van het GroentenFruit Huis maakt de ernst voor zowel Nederland als de Groenten en Fruitsector duidelijk. Uit de cijfers komt naar voren dat van de Russische import groenten en fruit uit de EU, maar liefst 30% uit Nederland komt. Verder blijkt dat door het gedwongen wegvallen van de Russische markt de sector 1 miljard euro aan export misloopt. Zowel Europese als Nederlandse overheden zien de ernst van de situatie en zetten zich actief in voor passende maatregelen. Het GroentenFruit Huis is blij met de inzet en blijft daarnaast de urgentie van de situatie benadrukken. "Snelle maatregelen voor de gehele keten moeten nu de hoogste prioriteit hebben."



Het GroentenFruit Huis stelde de rapportage op om de overheid een onderbouwd inzicht te geven in de effect voor de sector. Het gaat hierbij om effecten voortkomend uit het gedwongen wegvallen van de Russische markt voor groenten en fruit én de hieruit volgende situatie dat verse productie uit diverse Europese lidstaten op korte termijn op de Europese markt verhandeld moeten worden. In het rapport worden eerdere cijfers uitgewerkt en verder onderbouwd, mede dankzij een eerste schade inventarisatie die bij leden van het GroentenFruit Huis werd gemaakt. De cijfers zijn, vooruitlopend op het overleg dat gisteren in Brussel werd gehouden, verstuurd aan diverse overheden.

Ook export schakel zwaar geraakt
Dat zowel de Europese als de Nederlandse politiek de ernst van de situatie inziet, blijkt uit de positieve geluiden die uit Brussel kwamen. Tijdens de bijeenkomst op donderdag 14 augustus jl. werd de situatie voor verschillende land- en tuinbouwproducten besproken en bepaald dat verse producten de eerste zijn die Europese hulp zullen ontvangen. Hierbij werd op verzoek van het GroentenFruit Huis ook gesproken over hoe om te gaan met directe schade in de handelskanalen en flankerende maatregelen als deeltijd/ww uitkeringen. Het GroentenFruit Huis dringt erop aan snel maatregelen te treffen voor de hele keten.
Publicatiedatum: