Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Piet Vanthemsche: "Volume dat normaal naar Rusland gaat, weghouden van Europa"

Land en tuinbouwsector is meer dan alleen peren

Ik heb deze week een paar keer duidelijk moeten maken dat de land- en tuinbouwsector uit meer bestaat dan alleen maar peren. De problemen van de perentelers zijn acuut en moeten worden aangepakt, maar als men niet oplet loopt men het risico dat de politiek en de consument denken dat met een inspanning voor de perensector alles in kannen en kruiken is, en dan blijven andere sectoren in de kou staan.

Het was een vliegende start deze week, met vergaderingen van het Ketenoverleg, de vakgroepen Groenten en Fruit, de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken en het kabinet Schauvliege. Uit deze vergaderingen zijn een aantal duidelijke krijtlijnen naar voren gekomen. Ik zet ze even op een rij:

De economische verliezen die de agrovoedingssector oploopt naar aanleiding van de handelsoorlog tussen de EU en Rusland moeten breed gedragen worden. De handelsoorlog die de EU, hopelijk met kennis van zaken, begonnen is mag niet enkel gefinancierd worden uit de zak van de boer en de voedingsindustrie. We dringen erop aan dat onze ministers de EU vragen om een pakket uitzonderlijke maatregelen te voorzien, gefinancierd met een uitzonderlijk budget. Anders riskeert dit voor de land- en tuinbouw een broekzak-vestzakoperatie te worden. Daarnaast is het een feit dat de crisis een dusdanige omvang dreigt aan te nemen dat de voorziene budgetten compleet ontoereikend zijn.

Alle sectoren moeten op gelijke voet worden behandeld. Een impactanalyse van Boerenbond wijst duidelijk uit dat de impact van de crisis zich voor heel wat sectoren zal laten voelen op langere termijn.

"Alle sectoren moeten op gelijke voet worden behandeld"
Dezelfde impactanalyse toont duidelijk aan dat dit moet worden aangepakt op Europees niveau. De agrovoedingsmarkt is één markt binnen de EU, effecten in één land kunnen een grote impact hebben op een ander land. Ik geef een voorbeeld: België voert geen diepvriesgroenten uit naar Rusland, maar andere landen (vooral Polen en Nederland) voeren 200.000 ton diepvriesgroenten uit. Deze redenering geldt ook voor zuivel, champignons en andere producten. Europa moet zeer snel schakelen wil men een drama in onze sectoren voorkomen.

Weghouden van Europa
Voor alle sectoren moet hetzelfde principe gelden: het volume dat normaal naar Rusland wordt uitgevoerd, moet weggehouden worden van de Europese markt. Dit kan op verschillende manieren. Voor de ene sector kan dat een maatregel zijn waarbij producten uit productie worden genomen, voor andere sectoren kunnen dat bijkomende exportstimulansen zijn, bijvoorbeeld onder de vorm van exportrestituties.

In deze moeilijke periode past het om onze eigen consumenten te sensibiliseren voor de eigen productie. Sommige supermarktketens zijn daar al mee begonnen, het voorbeeld van Delhaize verdient navolging. Maar enkel dit zal niet genoeg zijn. Er moet ook een inspanning gebeuren om de prijzen op een behoorlijk niveau te handhaven. Wie deze situatie misbruikt moet aan de schandpaal worden genageld en gesanctioneerd.

Alle overheden moeten samenwerken om onze exportmarkten te heroriënteren, nu duidelijk geworden is dat Rusland voor lange tijd geen optie meer is en bovendien een totaal onbetrouwbare handelspartner is. Dit is een werk van lange adem. Op korte termijn kan men kijken of de lopende discussie rond exportprotocollen met de VS en Canada kan worden gedeblokkeerd.

De Belgische en Vlaamse overheid moeten alles in het werk stellen om begeleidende maatregelen te nemen voor bedrijven in moeilijkheden. Ik verwacht daarbij dat men werkelijk alles op alles zet om bedrijven toe te laten om deze crisis te laten overleven! Business as usual zal hier niet voldoende zijn.

"Volgende week hebben wij contacten met de Vlaamse overheid. Daar zullen wij de kortetermijnmaatregelen onder andere voor groenten en fruit verder discussiëren. Dit zal zich vooral toespitsen op de mogelijkheid om op korte termijn een deel van de productie uit de markt te nemen. Wij houden jullie op de hoogte."

Hierbij ook de impactanalyse van Boerenbond en de gemeenschappelijke verklaring na de vergadering van het ketenoverleg van vorige dinsdag.

Gemeenschappelijke verklaring na Ketenoverleg (pdf)
Impactanalyse Boerenbond (pdf)

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: