Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruit vermindert kans op beroerte

Wie dagelijks fruit eet, verlaagt volgens een onderzoek zijn risico op hart- en vaatziektes met tot wel 40 procent, meldt het Duitse 'Zentrum der Gesundheit'. Des te regelmatiger iemand fruit eet, des te kleiner is het risico op levensgevaarlijke ziektes zoals een beroerte en hartinfarct. Een voedingspatroon met veel fruit verlaagt bovendien de bloeddruk. Het verwonderde de onderzoekers dan ook niet dat de onderzoeksdeelnemers die dagelijks fruit aten minder vaak vroegtijdig stierven dan degenen die zelden fruit aten.

Het onderzoek werd uitgevoerd door dr. Huaidong Du en zijn team van de Britse 'University of Oxford'. Zij analyseerden de gegevens van meer dan 450.000 Chinezen uit stedelijke en landelijke gebieden. De onderzoeksdeelnemers werden zeven jaar lang in de gaten gehouden. Binnen deze periode kregen 19.300 deelnemers last van ischemische hartklachten en kregen 19.700 deelnemers een beroerte.

18 procent van alle onderzoeksdeelnemers at dagelijks fruit. Ze consumeerden gemiddeld anderhalve portie (=150 gram). 6,3% gaf aan nooit fruit te eten. Vergeleken bij de onderzoeksdeelnemers die nooit fruit aten, hadden degenen die dagelijks fruit consumeerden een 15% lager risico op ischemische hartklachten en een 25% lager risico op een ischemische beroerte (herseninfarct). Het risico op een hemorragische beroerte (hersenbloeding) daalde zelf met tot wel 40 procent.

Maar niet alleen het risico op het krijgen van bovengenoemde ziekten daalde door het eten van fruit, ook het sterfterisico nam af. Het risico om aan een ischemische hartziekte te sterven, was bij een dagelijkse consumptie van fruit 27% kleiner en de kans om te sterven aan een beroerte was circa 40% kleiner.
Publicatiedatum: