In de concurrentie met superfruit, zijnkwekers bezig met de ontwikkeling van ongebruikelijke druivenrassen. Na 10 jaarveredelen zijn vingerdruiven van de Californische teler Grapery nu tot eind september beschikbaar in Canada.
Het ras werd ontwikkeld door dr David Cainvoor de eigenaars van GraperyJim Beagle en Jack Pandol op hun schitterende bedrijf van 400 ha.Beagle: "We begonnen vanaf het nulpunt met deze unieke vorm. Erzijn van oudsher verschillende soorten druiven in het zuidoosten van de VS meteen vorm vergelijkbaar met die van de heksevingerdruiven, maar die neigen naargrote zaden en bittere velletjes. Wij zijn erin geslaagd om kruisingen te makenmet pitloze ouders met een goede smaak om de vorm te combineren met desmakelijke eigenschappen." En terwijl de precieze afstamming geheim blijft,zijn de "ouders" onder vele andere: concords,scupper-nongs, labrusca en riparia.
De smaak van de vingerdruif is niet opvallend anders alsdie van purper- en rode druiven, maar elke vrucht is extra smakelijk, sappiger,superzoet. Dat bereiken ze door de druiven langer aan de rank te latenhangen. In de herfst, als de regen in dit deel van Californië komt, oogsten demeeste telers snel al hun druiven in één keer. Grapery bedekt de rijen met plastic om het fruit tebeschermen tegen stortbuien en plunderendespreeuwen en gaat door met selectief oogsten van de zoetste druiventrossen.