Klokprijzen komkommers lopen gigantisch op
De bemiddelingsprijs in de komkommers lag veertien dagen geleden nog op 15 cent en verdubbelde vorige week voor de 40'ers. De Nederlandse aanvoer is laag omdat er veel teelten vroegtijdig beëindigd zijn en een behoorlijk aantal bedrijven gedwongen is te stoppen. Gezien de verwachte aanvoer uit Spanje is er weinig bemiddeld, maar het Spaanse aanbod is nog laag. "Ze kunnen nog geen programma's draaien", vertelt Willem Doorn, die zelf afzet via Best of Four. Het resulteert deze week in een hoge vraag op de vrije markt en daardoor fors oplopende klokprijzen – tot 75 cent in Nederland en hoger dan een euro in België.
Is deze prijs vast te houden? Dat is mede afhankelijk van de retail, en met name van de prijsbepalende discounters. "Ik hoop dat ze volgende week voor een euro of meer in de supermarkt liggen", vindt Doorn, maar het is volgens de teler geen ideale situatie. "Dit soort extreme toestanden zijn nooit goed. Het is goed voor telers omdat we het gat in de begroting van de opbrengsten iets minder groot kunnen maken – maar het gat blijft. Bovendien zijn er zoveel weekcontracten dat veel telers er alsnog niet van profiteren." Want hoe hoger de prijs in het schap hoe minder er van verkocht worden. "Tot op dit moment heeft de retail deze hoge prijs niet betaald het is vooral de handel die moet leveren voor de afgesproken prijs."
Het Nederlandse seizoen loopt momenteel op het einde. De prijsvorming is al met al bijzonder slecht geweest - denk ook aan Russische boycot - maar de kwaliteit houdt nog zeer aardig stand. "Hier en daar is wat bont- en meloen necrose virus maar er is geen gigantische druk." Valse meeldauw speelt wat op, maar kent niet de problematiek van vorig jaar. "Het zijn vooral de bedrijven die enorme stortbuien op de kas gehad hebben en dat niet snel konden verwerken."