Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indiase Alphonso mango's mogelijk terug in de EU

Vanaf volgende zomer zijn er weer Indiase Alphonso mango's verkrijgbaar in Europese supermarkten. De ban, die dit jaar werd ingesteld, wordt binnenkort naar verwachting opgeheven. 

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan de opheffing van de ban. Zo moet de export via pakstations naar de EU worden gezonden in plaats van direct vanuit de boomgaard. Onlangs reisde een delegatie van de EU af naar India om de sanitaire en fytosanitaire normen te onderzoeken.

"We hebben hen uitgelegd dat we normen hanteren en we alle mango's die naar Europa of andere bestemmingen worden gezonden in de gaten houden," aldus een ambtenaar, die vertelt dat een dergelijke praktijk voor druiven al bestaat. 

Aan het begin van vorig mangoseizoen verbood de EU de import van mango's, pompoenen, aubergines, taro en sopropo uit India, nadat autoriteiten fruitvliegjes in zendingen aantroffen. De actie werd gezien als een vergelding voor het besluit van India om de import van wijn en Schotse whiskey, die niet de juiste etikettering hadden, tegen te houden. Ook een aantal zendingen chocolade werden terug-gestuurd, omdat ze te veel plantaardige vetten bevatten. 

Hoewel de Indiase regering heeft gedreigd met juridische stappen in de WTO, besloot ze hier vanaf te zien, omdat deskundigen waarschuwden dat dit weinig resultaat zou hebben. India heeft de zaak evenwel aan de orde gesteld bij het sanitaire en fytosanitaire comité van de WTO, die dergelijke handelsbeperkingen beoordeelt. 

De zaak rondom de etikettering van dranken is inmiddels bijna opgelost, doordat Europese fabrikanten hun labels hebben aangepast aan de vereisten. Bovendien is inmiddels gebleken dat slechts 1% van de zendingen in havens werden tegengehouden.

Bron: indiatimes.com
Publicatiedatum: