Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: Robots, automatische machines en tractoren voor de appelteelt

Veel bedrijven presenteerden hun nieuwe machines op Interpoma 2014. Walter Hass, consultant voor Sudtiroler Beratungsring en tevens machinespecialist, zette de voors en tegens van mechanisatie uiteen. Natuurlijk verlicht mechanisatie het werk en verhoogt het de productiviteit, maar het vreet ook meer energie, produceert meer koolstofdioxide en verhoogt het risico op incidenten.


In een moderne tractor (Presentatie: Hass).

Machines zijn daarbij door de jaren heen erg veranderd, vooral op het gebied van veiligheid. Een van de fundamentele eisen van een tractor is tegenwoordig om "het welzijn van de bestuurder te beschermen" met een versterkte cabine of een roll-bar. Ook moeten tractors zo licht mogelijk zijn, zo weinig mogelijk vervuilen en het liefst worden uitgerust met banden die de bodem niet beschadigen.


Een moderne soil-management machine (Hass).

Hass: "Telers zijn bereid om 80.000 euro neer te leggen voor een goede tractor, maar besteden tegelijk nauwelijks aandacht aan de banden. Goede banden kunnen helpen bij het behoud van de bodem van de boomgaard, bijvoorbeeld lichtere banden met specifieke groeven die kunnen helpen het gewicht van de trekker beter te verdelen. Verstuivers zijn ook sterk verbeterd."


Een moderne atomiser (Hass).

Karen Lewis van de Washington State University sprak over innovatie in de fruitteelt. Ze liet twee foto's zien, één uit 1939 en één uit 2014. In principe zijn er weinig verschillen, omdat de oogst vaak nog met de hand wordt uitgevoerd, wat natuurlijk erg traag en kostbaar is.


Links: de appeloogst in 1939; rechts: die in 2014 (Uit de presentatie van Lewis).

Er valt hier dus nog veel winst te behalen en Lewis presenteerde dan ook een nieuw concept - SNAP, acroniem van eenvoudig, smal, toegankelijk en productief (simple, narrow, accessible and productive).


Een 'geautomatiseerde' appeloogst (Lewis).

Dit type automatisering is anders, maar het doel is uiteindelijk om de productiviteit te verhogen. Dit kan worden bereikt door hetzij verlaging van de kosten per uur, hetzij door het verbeteren van de kwaliteit van het product, wat zich vertaalt in een hogere winst. Het doel van SNAP is een volledig geautomatiseerd systeem om de behoefte aan arbeidskrachten met 80% te verlagen en de oogstsnelheid met 2 seconden te verhogen. Dit alles moet ook economisch levensvatbaar zijn. Dit is de reden waarom er momenteel onderzoek plaatsvindt over "pick and place" robotica en "schaking" machines.



Onderzoek is er tot nu toe in geslaagd om machines te ontwikkelen, die wel 80% van het fruit aan de bomen kunnen oogsten, maar ook die zijn nog steeds veel te omvangrijk, te duur en te onnauwkeurig.

Publicatiedatum: