5 mei vrij of niet?
Of de werknemer ook daadwerkelijk vrij is op een feest- of bijzondere dag, is dus niet door de overheid bepaald. Het is altijd afhankelijk van je cao en/of het bedrijfsreglement van de inlener. Officiële feestdagen: Nieuwjaarsdag, Goede vrijdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag in de lustrumjaren, Hemelvaartsdag, Pinksteren, Eerste en Tweede Kerstdag. Voor door de overheid erkende nationaal of christelijke feestdagen geldt: je bent vrij, tenzij daar in de cao of in het bedrijfsreglement (indien een cao niet van toepassing is) wat anders over staat.
5 mei
5 Mei zorgt vaak voor verwarring. De overheid heeft in 1990 5 mei weliswaar als nationale feestdag aangewezen. Maar werkgevers en werknemers moeten onderling uitmaken of het ook echt een vrije dag is. In veel cao's is gekozen om 5 mei eens in de vijf jaar als vrije dag aan te merken.
Echter in de Glastuinbouw cao, de Groente en Fruit Groothandel (AGF) cao, Kleinmetaal en de Metalektrol cao is 5 mei geen vrije dag. Indien er op deze dag gewerkt wordt, geldt dit dus als een normale dag. Hierop zijn geen feestdagtoeslagen van toepassing. Aangezien uitzendbureaus verplicht de inlenersbeloning volgen, is hetzelfde van toepassing op de uitzendkrachten.
Bron: GOODMORNING