Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste helft 2015 fors lagere export groenten en fruit

De export van Nederlandse appelen en peren viel in de eerste helft van 2015 zeventien procent lager uit t.o.v. 2014. Een groot deel van de oogst werd tegen lage prijzen eind 2014 al verkocht. Een lager aanbod door een koud voorjaar is de oorzaak van drie procent minder export van groenten in de eerste helft van 2015. Dit blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis op basis van KCB exportcijfers.

Iedere Braziliaan eet gemiddeld 500 gram NL ui
Uien vormen een derde van de uitvoer van groenten en fruit. Ondanks het wegvallen van de Russische markt door de boycot behoorde de export van 462 miljoen kilo in de eerste zes maanden van 2015 tot één van de grootste ooit. Uienexporteurs boorden diverse nieuwe markten aan zoals Brazilië. Dit land was in de eerste helft van 2015 de eerste exportbestemming voor Nederlandse uien. Brazilianen aten gemiddeld een halve kilo Nederlandse uien per persoon. Daarnaast openden Indonesië en Panama de grenzen voor Nederlandse uien.



Lagere uitvoer glasgroenten
Het tegenvallende voorjaarsweer zorgde verder voor een tragere start van de tomatenproductie. Ook dit leidde tot een lagere uitvoer (-8%), vooral richting Duitsland. Naar Engeland (+5%) en Italië (+29%) nam de tomatenexport toe. Italië wordt een steeds belangrijkere afnemer van Nederlandse groenten en fruit. De export naar Italië nam in het eerste halfjaar met een kwart toe. Italië kocht meer Nederlandse paprika's en peren. De export van komkommers bleef tot en met juni door een afname van het oppervlak en een kleinere productieopbrengst flink lager achter bij 2014 (-17%). Er werd 4 procent meer paprika geëxporteerd. Duitsland, Engeland, Polen en de Verenigde Staten kochten meer paprika. Paprika wint in Engeland aan populariteit. De import uit Nederland stijgt.

Europeanen eten meer peren
Een grotere export van peren naar landen als Engeland, Duitsland, Polen, Tsjechië en Italië compenseerde in het afgelopen seizoen voor een belangrijk deel de weggevallen export naar Rusland. Vooral vroeg in het verkoopseizoen (sept-dec) zijn veel Nederlandse peren verkocht (tegen lage prijzen) in Europa. De invoer in de EU van peren van het Zuidelijk Halfrond viel afgelopen voorjaar bijna 20 procent kleiner dan een jaar terug. Dit gaf meer ruimte voor de consumptie van lokaal in de EU geplukte peren.



Succes in betreden nieuwe markten
Afgelopen jaar openden Brazilië en China hun grenzen voor peren en Indonesië en Panama voor uien. De onderhandelingen met China voor de afzet van paprika zijn nagenoeg afgerond. De afzet van appels en peren in India, Zuid-Afrika en Colombia zijn in een vergevorderd stadium. Ook is er exportgroei op een aantal opkomende markten zoals in het Midden Oosten (o.a. Koeweit, Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi Arabië, Qatar). De volumes zijn hier vooralsnog laag, maar dit jaar groeit de export uit Nederland naar deze regio sterker dan ooit (+40%). Bedrijfsleven en overheid werken hard aan het openen van nieuwe markten. Vaak moeten er eerst fytosanitaire akkoorden worden gesloten voor een nieuwe markt kan worden betreden.

Bron: GroentenFruit Huis
Publicatiedatum: