Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Australië: paarse aardappelen voor gezondheidsbewuste consument
Peter en Sandra Scott telen al dertig jaar aardappelen in Colac in de Australische staat Victoria, maar besloten in 2004 hun kans te wagen met een nieuw ras. "Van het ministerie van Landbouw hebben we een licentie gekregen voor het telen van paarse aardappelen", vertelde Peter. Het koppel heeft verschillende rassen uitgeprobeerd en gelooft nu de ideale kleur en smaak te hebben gecreëerd.
"We begonnen met de 'purple conga', die een geweldige kleur had, maar niet eetbaar was en dus zijn we verder gaan experimenteren. Het kruisen van rassen vergt veel tijd en gaat gepaard met vallen en opstaan. We willen namelijk niet alleen een aardappel die een mooie paarse kleur heeft, we willen er één die ook heel goed smaakt."
Peter en Sandra hebben meteen ook paarse chips gemaakt, met weinig zout en veel antioxidanten. Peter maakt die middels de 'kettle-chip-methode' - door ze in een friteuse met zonnebloemolie onder te dompelen.
Het stel levert de paarse aardappelen aan een fruitwinkel in Torquay en aan een aantal boerenmarkten. De reacties van kopers zijn tot nu toe positief geweest. Volgens Peter spreken paarse aardappelen namelijk iedereen aan: van moeders met kinderen tot gezondheidsbewuste mensen.