Er werden twee trials uitgevoerd, waarvan één in de winter (januari) en één in het voorjaar (april) om te kijken of het seizoen van invloed kan zijn bij het optimaliseren van het oogsttijdstip en de tijd tot verwerking. Er werden drie tijdstippen (8:30, 13:00 en 17:30) en opslaguren tot verwerking (3, 24 en 48 uur) getest.
Uit de resultaten bleek dat het tijdstip van oogsten en de tijd tot verwerking het transpiratiepercentage en dus het watergehalte van babyspinazie beïnvloeden. 's Winters werden de verschillen die gevarieerde tijdstippen opleverden gereduceerd naar mate de spinazie langer werd opgeslagen voor verwerking. Dit hield echter op na 24 uur.
Het volledige onderzoek is te lezen op:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521415300491
Bron: Yolanda Garrido, Juan A. Tudela, MarÃa I. Gil, 'Time of day for harvest and delay before processing affect the quality of minimally processed baby spinach', 2015, Postharvest Biology and Technology, Vol. 110, pagina 9â€"17.
Contacts:
MarÃa I. Gil
Research Group on Quality, Safety and Bioactivity of Plant Foods, Food Science and Technology Department, CEBAS-CSIC
P.O. Box 164, E-30100 Espinardo, Spain
Email: [email protected]