Heeft een zoete aardappel meer suiker?
Toch hebben ze een lagere glycemische index (GI) dan gewone aardappelen. Dit komt doordat ze meer vezels bevatten, maar óók doordat er een stofje in schijnt te zitten dat de insulinegevoeligheid vergroot. Het gevolg is dat de bloedsuikerspiegel minder stijgt van zoete aardappelsen dan van gewone aardappelen. En hoe minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, hoe gezonder.
Gebakken is minder goed
Maar zoete aardappelen zijn niet altíjd beter voor je bloedsuikerspiegel dan gewone aardappelen. Want ook de manier waarop je voeding bereidt, heeft gevolgen voor de snelheid waarmee koolhydraten uit voeding in het bloed worden opgenomen. Zo hebben gebakken of gefrituurde zoete aardappelen een veel hogere glycemische index dan gekookte gewone aardappelen.
Echt héél véél vitamine A
Qua vitamines en mineralen verschillen zoete aardappelen weinig van gewone. Maar als het gaat om vitamine A zijn zoete aardappelen de absolute uitblinker. Met één portie zoete aardappelen (125 gram) heb je al je dagelijkse aanbeveling binnen. Vitamine A zorgt voor een goede weerstand en een gezonde huid. Als je last hebt van een droge, schilferige huid en dof haar, kan dit op een vitamine A-tekort wijzen.
Bron: Margriet