Meer dan helft van Tunesische dadels geëxporteerd
"De missie van deze organisatie is om diversificatie in de productie te brengen en het behouden van de plantaardige hulpbronnen in Tunesische oases. Daarnaast is het toepassen van nieuwe technologie voor efficiënt gebruik van water en bodemmiddelen een belangrijke activiteit. Ook houdt men toezicht op de gezondheid van dadelpalmbomen en zoekt de organisatie controlemethodes tegen ziektes en plagen. Het CTD zoekt daarbij verwerkingsmogelijkheden voor dadels en vertegenwoordigd de sector op beurzen."
Foued Ben Hamida (links) en Anis Zouba tijdens Macfrut 2015.
Teelt in het zuiden
"In Tunesië staan ongeveer 5,4 miljoen palmbomen met dadels. De productie vindt plaats in vier oases in het zuiden van Tunesië. Als wordt gekeken naar de geografische ligging van de oases wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten: de continentale oases (Djerid en Nefzaoua) en de kust-oase (Gabes) en de hoge oase (Gafsa). De diversiteit in klimaten maakt de productie mogelijk van meer dan 150 dadelvariëteiten. De productie vindt plaats van begin oktober tot eind december. Maar slecht vier van deze rassen zijn van economisch belang", legt Anis Zouba, ingenieur van het Technisch Centrum, uit. "Dit zijn de rassen Deglet Nour, Allig, Khouat Allig en Kenta. Deglet is sinds 1870 op de markt en staat ook bekend als de 'dadel van het geweldige licht'. Dit komt door de doorschijnende kleur, de zachtheid en de elegantie van dit ras."
De variëteit Deglet Nour wordt volgens hem het meest gewaardeerd in de wereld door de goede kwaliteit en bijzondere smaak. "De totale productie van de Tunesische dadels in 2000/2001 was iets meer dan 104.000 ton. In de afgelopen jaren is dat meer dan verdubbeld en in 2014 bedroeg het volume 225.000 ton. In 2015 is de verwachte productie 245.000 ton in totaal."
"Na de oogst worden de dadels vervoerd naar de koelingsfaciliteiten. In deze gebouwen vindt ook een kwaliteitscontrole plaats. Men is heel streng in deze controles en telers bezitten de nodige kwaliteitscertificaten om een onberispelijke kwaliteit te garanderen. 60% van het volume is bestemd voor de export. De dadels worden vermarkt in meer dan 57 landen in vijf continenten. De Europese markten zijn het belangrijkste. De exportwaarde bereikte bijna 200 miljoen euro in 2014. Tunesië is de nummer 11 producent van dadels in de wereld. In termen van exportvolume staat het land in de top drie en als het gaat om exportwaarde is het de nummer 1 in de wereld. "Dit omdat de prijzen van onze dadels over het algemeen hoger zijn, dankzij de hoge kwaliteit", besluit Foued Ben Hamida.
Voor meer informatie:
CTD
Foued Ben Hamida
B.P 20 - route de Gabes
4280 - Kebili - Tunisie
[email protected]
[email protected]
www.ctd.tn