Duitsland: meer aanbod uit Spanje zet lokale productie onder druk
De overzeese aanvoer nam af, maar de al enige tijd gespannen situatie is iets verbeterd, aangezien de import vanuit Spanje toenam. Desondanks bleef het aanbod achter bij de afzetmogelijkheden. De prijzen bleven daardoor op het hoge niveau van de afgelopen tijd of tendeerden zelfs omhoog. Bij de partijen uit Zuid-Afrika en Argentinië waren de prijsstijgingen eveneens op diens beperkte beschikbaarheid gebaseerd. Het Turkse seizoen werd geopend met de eerste Enterdonato citroenen, die naar verhouding goedkoop verkocht werden vanaf €17,- per doos van 13 kg. Het productpalet werd vanaf midden week 41 gecompleteerd met Meyer-citroenen. Voor deze citroenen werd voor kaliber 3/4 tot 1,70 euro per kg betaald.
Appelen
Duitsland domineerde de handel. Het al zeer omvangrijke assortiment groeide verder en was voldoende om de vraag zonder problemen te dekken. Prijsverlagingen waren vanwege het grote aanbod nauwelijks te vermijden.
Peren
Italiaanse peren domineerden de markt. Duitsland vulde het aanbod aan met Conference, Alexander Lucas en Williams Christ peren. Hoewel de beschikbaarheid is afgenomen, waren er geen wezenlijke prijsveranderingen.
Druiven
Turkse Sultana en Griekse Thompson Seedless druiven beheersten het assortiment, dat door talrijke Italiaanse leveringen van onder meer Crimson Seedless, Michele Palieri en Sugraone gecompleteerd werd. De prijzen veranderden slechts zelden.
Pruimen
Het seizoen liep ten einde, wat men kon herkennen aan een massale afname van het aantal leveringen. De vraag is merkbaar afgenomen, maar was nog steeds te groot voor de beschikbaarheid. Hierdoor gingen de prijzen op veel plaatsen omhoog.
Kiwi's
Nieuw-Zeeland domineerde de handel. Italië en Griekenland completeerden het aanbod. Vraag en aanbod waren met elkaar in evenwicht, waarbij de verkopers vaak vasthielden aan de prijzen van de voorgaande week.
Bananen
De markt was over het algemeen van voldoende bananen voorzien. De omvang van het aanbod harmoniseerde verregaand met de vraag. De prijzen bleven overwegend constant.
Bloemkool
De lagere temperaturen zorgden voor een grotere vraag naar bloemkool. Parallel hieraan verlangzaamde echter ook de oogst. Het aantal leveringen nam daardoor af. Dit dreef de prijzen succesvol en zeer duidelijk omhoog.
Sla
Kropsla uit Duitsland zag men het meest op de Duitse markt, waarbij het aanbod werd aangevuld met Belgische exemplaren. Het aanbod op de markt was goed te overzien. Ondanks een niet al te grote vraag konden de prijzen daardoor vaak op hetzelfde niveau als in de voorgaande week blijven.
Komkommers
Komkommers kwamen nog steeds overwegend uit Midden-Europa, maar het aanbod uit Midden-Europa kwam steeds meer onder druk te staan vanwege de groeiende Spaanse import. Daar kwam nog bij dat het aanbod van de concurrentie uit het zuiden duidelijk goedkoper verkrijgbaar was. De prijzen gingen naar beneden.
Tomaten
De toevoer uit Midden-Europa nam af. Vanwege het afgenomen aanbod stegen met name de prijzen van trostomaten en ronde tomaten.
Paprika's
In z'n geheel genomen waren de veranderingen in prijs bij paprika's goed te overzien. De klant werd echter wel vrijwel dagelijks met schommelende prijzen geconfronteerd, waar moeilijk een rode draad in te herkennen viel.
Uien
De omvang van de toevoer had men grotendeels afgestemd op de afzetmogelijkheden. De handelaren weken nauwelijks af van de prijzen van de voorgaande week. Heel af en toe was er sprake van prijsverlagingen als gevolg van de kwaliteit.
Bron: BLE