Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans-Christophe Behr (AMI):

"Verwachte EU-oogst uien met 5,5 miljoen ton 8% lager dan vorig jaar"

Tholen - De actuele uienoogstcijfers in de belangrijkste Europese productielanden werden tijdens het Internationale Uiencongres in Middelburg gepresenteerd door Hans-Christoph Behr van het Duitse Agricultural Market Information (AMI). Uit de cijfers bleek dat de totale oogst in de 15 belangrijkste Europese teeltgebieden 7% lager uitvalt dan vorig jaar. In het totaal is de Europese uienoogst 8% lager. Al met al zorgt dat voor 500.000 ton minder Europese uien. AMI voorziet voor dit jaar een EU-oogst van 5,5 miljoen ton. Vorig jaar werden er in de 28 lidstaten nog 6 miljoen ton uien geoogst. Gemiddeld gezien is er echter geen sprake van een extreem lage oogst. Wel is de oogst in nagenoeg alle landen een stuk later van start gegaan. De maatsorteringen vallen, vooral in Zuidoost-Europa, een stuk kleiner uit.

De verwachte oogst komt in Nederland naar verwachting op hetzelfde niveau uit als in 2014 (1.150.000 ton). In Spanje valt de oogst fors lager uit 1.108.000 ton / 2014: 1.334.000 ton vorig jaar, Duitsland kent een lagere productie (471.000 ton / 2014: 500.000 ton), in Frankrijk neemt de uienteelt toe (345.000 ton / 2014: 312.000 ton), in het Verenigd Koninkrijk blijft de verwachte oogst met 492.000 ton nagenoeg aan vorig jaar. De Deense opbrengsten stijgen licht van 64.000 ton naar 72.000 ton terwijl de Oostenrijkse uienproductie inkrimpt van 201.000 ton naar 152.000 ton. Volgens Behr zijn er vraagtekens rond de bewaarbaarheid van de late, Duitse uien en staat 20% nog op het veld.

Het areaal breidt dit jaar vooral uit in Rusland (+10%), België (+10%), Nederland (+7%) en Oostenrijk (5%). Terwijl Italië (-5%), Oekraïne (-4%), Zweden (-3%), Denemarken (-2%) en Spanje (-1%) laten een daling zien. Behr verklaarde de Russische areaaluitbreiding als gevolg van de hoge prijzen vorig seizoen en het vooruitzicht van een lage concurrentie door de boycot en de devaluatie van de roebel. Hij wees erop dat de situatie in Rusland in grote mate afhankelijk is van de weersomstandigheden, omdat het gros van de bewaarfaciliteiten niet zijn uitgerust voor lange bewaring, waarbij de vorst verliezen kan bereiken tot wel 50%.

In de Oekraïne kochten dit jaar eigenaren van private koelhuizen uien op om te profiteren van de verwachte prijsstijging. Telers waren juist gereserveerd om te verkopen. Tussen augustus en oktober vond er twee keer een prijsstijging plaats. Behr gaf aan dat een 'split market' voor de hand ligt, waarbij de prijs van de lagere kwaliteit uien tot de kerst onder druk blijft, terwijl de prijzen voor de bewaaruien op kunnen lopen.

Vanuit overzee laat Nieuw-Zeeland waarschijnlijk een lichte vertraging zien door een koud en nat voorjaar. Het areaal wordt op een stabiel niveau geschat en mogelijk wat lager. Volgens Behr wordt Europa een steeds minder belangrijke exportbestemming voor Nieuw-Zeelandse uien. De Verenigde Staten telt een 5% lagere oogst. En in Brazilië, een land dat eind vorig seizoen en begin dit seizoen veel uien uit Nederland importeerde, heeft goede vooruitzichten voor de oogst in het zuiden, verwacht een vroege start en breidde het areaal met 6% uit. India tenslotte kende in oktober een enorme schaarste vanwege de vertraagde start van de oogst in Maharashtra. Voor Mexico tenslotte is de VS verreweg de belangrijkste markt.