Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poolse appelteler wil naar Rusland

Weinig aanvragen interventiemaatregel boycot Rusland

Nederlandse hardfruittelers hebben weinig aanvragen voor compensatie gedaan. Er is zo'n negen procent van de beschikbare ruimte gebruikt. Rusland importeerde minder groenten en fruit, Ecuador, Turkije en Wit-Rusland zijn de belangrijkste handelspartners. Een Poolse appelteler heeft aangegeven zijn productie naar Rusland te willen verhuizen. De Poolse export en import van groenten en fruit vielen in de eerste maanden van 2015 lager uit dan de handelscijfers uit 2014. Moldavische telers dreigen met protesten als de beloofde compensatie niet betaald wordt. De regering wil de betaling uitstellen.



Weinig aanvragen interventiemaatregel boycot Rusland
Sinds de openstelling van de interventiemaatregelen begin september in verband met de Rusland-boycot hebben Nederlandse fruittelers 2.000 ton appels en peren aangemeld, dat meldt NFO. Hiermee is 9 procent van het Nederlandse quotum van 22.950 ton benut. Dit quotum geldt tot en met juni 2016. Het uit de markt genomen fruit gaat hoofdzakelijk naar de Voedselbank omdat hiervoor de hoogste vergoedingen worden uitgekeerd. Daarnaast zijn er 27 meldingen van groen oogsten voor appels en peren binnengekomen. Het quotum voor kleinfruit, pruimen en groenten is voor dit jaar vastgesteld op 3.000 ton. Hiervan is voor pruim beperkt gebruik gemaakt.

Import Rusland gedaald
In de eerste zeven maanden van dit jaar importeerde Rusland 4.186 miljoen ton groenten en fruit. Daarvan werd 17.800 ton geïmporteerd uit de geboycotte landen, de resterende 4.168 miljoen ton werd uit andere landen geïmporteerd, dat blijkt uit data van FAMMA/FAPA.

Van het volume bestaat ruim de helft, 2.749 miljoen ton, uit fruit. De resterende 1.437 miljoen ton zijn groenten. Een jaar eerder werd er 5.252 miljoen ton groenten en fruit geïmporteerd, waarvan 1.475 miljoen ton afkomstig uit de geboycotte landen. Voor de boycot stond het importvolume uit landen die nu niet geboycot worden op 3.678 miljoen ton.

In de eerste zeven maanden van dit jaar waren Ecuador, Turkije en Wit-Rusland de belangrijkste handelspartners van Rusland. Van bananen, appelen, tomaten en mandarijnen werden de grootste volumes geïmporteerd.

Poolse appelteler wil naar Rusland
Tijdens een overleg tussen de Poolse ambassadeur in Moskou en de gouverneur van de regio Rostov werd onder andere gesproken over een Poolse ondernemer die plannen heeft een appelteeltbedrijf in Rusland op te zetten. De Poolse ondernemer wil zijn bedrijf naar Rusland verhuizen. De gouverneur had wel oren naar de verhuizing van het bedrijf, volgens hem is het lucratief voor beide partijen.

Rusland blokkeert Turkse druiven
De Russische autoriteiten hebben een partij Turkse druiven de toegang tot het land ontzegd. Volgens de inspectie zijn de druiven besmet met de Western flower thrips. Het zou gaan om 24 ton druiven, die via de haven van Gelendzhik Rusland binnen kwam.

Poolse export fors gedaald
De Poolse export is in de eerste zeven maanden van dit jaar fors lager uitgevallen dan vorig jaar. De export van fruit daalde met 28 procent, de groente uitvoer viel 20 procent lager uit. Daarmee kwam de export uit op 676.900 ton fruit en 339.200 ton groenten. Belangrijkste oorzaak voor de daling zijn de gesloten grenzen van Rusland. De export naar de oosterburen daalde aanzienlijk. De uitvoer van bewerkte AGF steeg wel. Er werd 465.500 ton fruit en 422.700 ton groenten bewerkt uitgevoerd. Dat is een stijging van respectievelijk veertien en drie procent.
De invoer kwam ook lager uit over deze periode. Waar in 2014 678.900 ton fruit werd ingevoerd, kwam dat dit jaar uit 632.400 ton. De groente-import kwam uit op 315.000 ton, een jaar eerder was dat 371.000 ton.

Moldavische telers dreigen met protest
Telers in Moldavië dreigen de straat op te gaan als de regering geen compensatie betaald voor de verliezen die de telers leden door de boycot. Volgens een telersorganisatie is er voor 2,3 miljoen dollar aan schade geleden in 2014. De regering stelde een compensatie beschikbaar, maar heeft nog niets uitbetaald. Het voorstel is nu om in 2016 de compensatie te betalen. De boycot volgde op een vrijhandelsakkoord tussen Moldavië en de EU. Afgelopen zomer opende Rusland de grenzen weer voor een aantal Moldavische bedrijven.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.
Publicatiedatum: