Retailers broeden op instore productscanners
Beijersbergen is buitengewoon hoogleraar experimentele natuurkunde in Leiden. Daarnaast is hij oprichter van het technologiebedrijf Condi Food. Dat heeft een voedselscanner ontwikkeld: de Condi. Die wordt donderdag gepresenteerd.
Kleuren
De Condi laat licht vallen op voeding dat over de lopende band van een fabriek gaat. "Het eten kaatst het licht terug. Daaraan kun je zien of iets gewoon kippenvlees is of verontreinigd met een bacterie, zeepresten of chemicaliën. Elke stof heeft zijn eigen kleur, een soort vingerafdruk. Maar sommige van die kleuren kun je met het blote oog niet zien en soms kan de mens twee verschillende kleuren niet van elkaar onderscheiden. Dat kunnen wij zichtbaar maken", legt Beijersbergen uit.
Het apparaat is nu nog te groot en te duur voor consumenten. Maar volgens Beijersbergen is dat een kwestie van tijd. "In 2025 zit onze techniek in iedere mobiele telefoon." Als tussenstap praat Beijersbergen met supermarkten. De bedoeling is dat zij voedselscanners in de winkel plaatsen. Een klant kan dan zelf voor aankoop de kwaliteit van het eten inspecteren, "zoals je nu de streepjescode scant om de prijs te zien". Beijersbergen wil geen namen van winkels noemen.
ISS
De techniek voor Condi komt uit de ruimtevaart. Met camera's van moederbedrijf Cosine maakte astronaut André Kuipers bijvoorbeeld foto's van de aarde, terwijl hij met een snelheid van acht kilometer per seconde overvloog in het ruimtestation ISS. Sensoren van de Leidenaren hangen ook in satellieten. "Zo'n satelliet vliegt ergens overheen en maakt metingen. In plaats daarvan gaat nu de voeding er onderdoor", aldus Beijersbergen.
Tijdens tests heeft Condi Food bewust vis en kip besmet. "Daarna hebben we gekeken wat je op de camera ziet. Daardoor weten we goed welk signaal overeenkomt met welke verontreiniging. En als je dat niet ziet, weet je dus dat het er niet op zit."
Bron: Telegraaf