"Fruitteelt voldoet aan normen gewasbeschermingsmiddelen"
Geen overschrijdingen
In een eerste reactie op het rapport constateert de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) dat Nederlandse appels en peren veilig zijn voor de consument. Op het fruit zijn geen overschrijdingen van residunormen aangetroffen. Dit resultaat staaft het recente en grootschalige onderzoeksresultaat van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Daarbij werden in 160 appel- en perenmonsters van Nederlandse herkomst geen residuoverschrijdingen waargenomen. Uit eerder onderzoek van Greenpeace, waarvan de cijfers in juni zijn gepubliceerd, bleek dat de Nederlandse fruitteeltsector internationaal gezien goed op koers ligt met het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen in de bodem en het oppervlaktewater. Van de twaalf onderzochte Europese landen doet Nederland het vergelijkenderwijs goed.
Terugdringen emissies
Het rapport van Greenpeace toont wel aan dat er voor de Nederlandse sector nog werk aan de winkel is, vooral richting het oppervlaktewater. De sector werkt in samenwerking met waterschappen en de overheid aan het terugdringen van de emissies naar oppervlaktewater. Voorbeelden hiervan zijn het Plan van Aanpak Emissie en het convenant dat de sector afsloot met het Utrechtse Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Centrale doelstelling van het convenant is het terugdringen van normoverschrijdingen vanaf 2010 met 80 procent. De doelstelling in het convenant is inmiddels gehaald.
Verduurzamen
Fruittelers werken hard aan het verduurzamen van hun productie. Vrijwel alle telers passen spuittechnieken toe die de emissie reduceren. Door het inzetten van natuurlijke vijanden zoals roofmijten en oorwormen en verwarringstechnieken (het inzetten van feromonen) kunnen bespuitingen worden voorkomen. Uit de gepubliceerde cijfers van Greenpeace blijkt dat in meer dan 80 procent van de watermonsters geen sprake is van overschrijdingen van de normen. Laat duidelijk zijn: ook de NFO vindt 20 procent normoverschrijdingen te veel.
Vraagtekens rapport
De NFO zet vraagtekens bij een aantal conclusies in het rapport. Enkele stoffen die volgens Greenpeace verboden zijn, hebben een toelating in de reguliere of biologische fruitteelt. Verschillende gevonden, niet-toegelaten stoffen hebben al geruime tijd geen toelating meer in de sector, maar kunnen nog wel een nawerking hebben uit het verleden. Van de stoffen die geen toelating hebben in de fruitteelt, maar wel in andere sectoren, zijn de meeste niet effectief in de fruitteeltsector. De NFO gaat ervan uit dat de herkomst van deze stoffen is te herleiden uit regulier gebruik in belendende percelen met andere teelten. Een andere opmerking bij het rapport: volgens de NFO kunnen de waarden van afbraakproducten niet zondermeer bij die van de residuen van gewasbeschermingsmiddelen worden opgeteld.
De NFO deelt de aanbevelingen van Greenpeace om de verduurzaming in de sector met kracht voort te zetten. Moderne veredelingstechnieken kunnen rassen versneld minder gevoelig maken van ziekten, waardoor met name de inzet van fungiciden kan worden gereduceerd. Ook pleit de NFO ervoor om de overschakeling naar de zogenaamde groene middelen met kracht te stimuleren. De fruitsector en Greenpeace kunnen daarin samen optrekken. De NFO gaat het gesprek daarover met deze organisatie graag aan.
Bron: NFO