AGF steeds minder bitter
Bitter in de mond maakt het hart gezond, zo luidt de volkswijsheid. Maar uit een studie die gepubliceerd werd in NewScientist blijkt nu dat onze groenten en fruit steeds minder bitter smaken, terwijl de bestanddelen die voor de bittere smaak zorgen, net heel wat positieve gezondheidseffecten hebben, onder meer ter bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Er is een algemene tendens naar zoetere smaken, zo blijkt.
Nochtans is die bittere smaak dus wel goed voor ons. Het superbittere naringine in witte pompelmoes zou bijvoorbeeld een ontstekingsremmende eigenschap hebben en de groei van borstkankercellen afremmen. En fytonutriënten in bittere cacao, koffie en bessen kunnen het risico op hart- en vaatziekten verkleinen omdat ze ontsteking verminderen en beschermingsmechanismen in de cellen activeren.
Dat nieuwe groente- en fruitvariëteiten minder bitter zijn van smaak, is volgens professor Maurice De Proft van het laboratorium voor plantenteelt aan de KU Leuven niet noodzakelijk het gevolg van een bewuste strategie. "Tuinders hebben dit niet bewust gedaan voor de smaak, wel voor de groeikracht van de plant. Witloof groeit nu eenmaal beter als het meer suikers uit zijn wortels haalt", aldus De Proft. "Door de toename van de zoetstoffen proeft het minder bitter, maar er zitten nog altijd evenveel gezonde bitterstoffen in witloof."
Bron: VILT