Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische citrussector moet samenwerken

Citrus behoort tot één van de belangrijkste gewassen die in Egypte geteeld worden. Het land beschikt over een citrusareaal van 210.000 hectare en produceert jaarlijks 5 miljoen ton fruit, waarvan naar schatting 1 miljoen ton geëxporteerd wordt. 

Gedurende de afgelopen 5 jaar heeft Egypte de vierde plaats in de wereld verworven als citrusexporteur. De Egyptische citrusproductie is de laatste tien jaar sterk gegroeid.



Opslag- en exportbedrijven hebben de groei van de citrusteelt aangegrepen om nieuwe markten te betreden. Gedurende de laatste tien jaar werden jaarlijks exportrecords gebroken.

Meer dan de helft van de Egyptische citrus wordt uitgevoerd naar Arabische landen, Rusland en Oekraïne. Zo'n 10 tot 20% wordt naar Europa verscheept. Ongeveer 43% van het Egyptische citrusareaal bevindt zich in recent ontgonnen woestijngebied waardoor zij beschikken over moderne beheersystemen. Ook hebben deze jonge plantages het voordeel dat zij nieuwe variëteiten aan hebben geplant.



Zo'n 40% van de citrusproductie vindt plaats in oudere plantages. Alles bij elkaar is de verwachting dat Egypte gedurende de komende jaren grotere volumes citrus zal produceren. Volgens ramingen zal binnen vijf jaar een productievolume van ongeveer 10 miljoen ton bereikt worden.


De plussen en minnen van de Egyptische citrussector

De sterke groei van de sector heeft problemen met zich meegebracht op het gebied van kwaliteitscontrole, logistiek en transport. Met name kwaliteitsbeheersing laat te wensen over omdat de kennis hierover beperkt is en er dus niet altijd aan de kwaliteitsnormen voldaan wordt.

De arbeids- en productiekosten zijn laag in Egypte waardoor invoering van nieuwe technieken bemoeilijkt wordt. Het bewerken van 1 hectare citrusplanten kost ongeveer €800 per maand. Vanwege deze lage productiekosten voelen telers er weinig voor om verbeterde teeltmethoden toe te passen. Vernieuwing zou leiden tot een constante en betere kwaliteit.


Momenteel wordt er gewerkt aan het toegankelijker maken van nieuwe technieken. Door middel van belastingherzieningen hoopt men de exportsector een impuls te geven.





Ook op logistiek gebied heeft de sector een aantal uitdagingen te overwinnen. Gekoelde opslag is een groot probleem in Egypte vanwege het gebrek aan kennis bij telers, opslag- en transportbedrijven. Bovendien beschikt men over slechte transportmiddelen en een verouderd wegennet waardoor transport meer tijd in beslag neemt. Er zijn echter plannen om het wegennet verder uit te breiden.



De Egyptische citrussector zou ook oplossingen moeten bedenken voor de overproductie in het land, wat leidt tot sterke prijsdalingen. Het vergroten van de export zou een mogelijke oplossing zijn. Met dit doel hebben een aantal handelsbezoeken aan verschillende landen plaatsgevonden. De markten in Azië lijken de beste mogelijkheden te bieden omdat de vraag naar citrus er groot is.




Uitbreiding van de export kan het verwachte citrusoverschot niet volledig compenseren. Omdat het verwerken van citrus een mogelijke oplossing zou zijn, is het van belang dat Egypte de mogelijkheden hiervan onderzoekt.



De Egyptische citrussector heeft groot potentieel voor zowel export als verwerkende industrie. De grootste struikelblokken van het land liggen op het gebied van kwaliteitsborging, kennisoverdracht en training. Om deze obstakels het hoofd te bieden en de kwaliteit te verhogen, zou samenwerking binnen de sector bevorderd dienen te worden, waarbij kennis en middelen gedeeld worden. Via training en subsidiëring vanuit regering, coöperaties en NGO's zouden Egyptische citrustelers meer grip kunnen krijgen op de mogelijkheden die sector hen te bieden heeft.



Voor meer informatie:
Hussein Marei (Operations Manager)
Marei Nursery - Egypt
Email: [email protected]
http://www.mareinursery.com/






 
Publicatiedatum: