Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ananas-genen lenen tegen droogte

Als de aarde opwarmt, wordt voedsel verbouwen lastiger. Gelukkig schuilt er hoop in het DNA van de ananas. Mierzoet sappig: de ananas. Deze exoot kan extreem goed tegen droogte. Wetenschappers hebben na lang zoeken de genen gevonden, die daarvoor verantwoordelijk zijn. En nu willen ze deze bijzondere eigenschap van de ananas 'lenen' om voedselgewassen als rijst net zo tolerant voor droogte te maken als de zoete vrucht.

Ananasplanten houden er, in tegenstelling tot veel andere voedselgewassen, een bijzonder waterzuinige manier van fotosynthese op na: tot wel vijf keer zo zuinig. Eenvoudig gezegd komt dit doordat de poriƫn van de ananas overdag dicht blijven zitten en pas 's nachts open gaan als het koeler en vochtiger is. Zo verdampt de plant op het heetst van de dag dus bijna geen kostbaar vocht.

Wetenschappers van de University of Illionois onderzochten de genetische eigenschappen van de hittebestendige ananas. Ze ontdekten dat de waterbesparende genen van de ananas zich in een bepaalde vorm ook in gewassen als rijst en sorghum ophouden, maar niet goed meer functioneren. Maar met de juiste technieken is het volgens de Amerikanen mogelijk om de 'ananasgenen' in deze belangrijke voedselgewassen weer te activeren. Hierdoor zouden ze net als de ananas veel beter tegen droogte kunnen en dus ook te kweken zijn in gebieden waar dat eerst wegens de hitte niet had gekund.

Bron: Kijkmagazine
Publicatiedatum: