Opnieuw zorgen om re-export Wit-Rusland
De Russische fytosanitaire dienst maakt zich opnieuw zorgen over de re-export uit Wit-Rusland. Op 9 november trof de inspectie California thrips aan in een partij potplanten en komkommers. De potplanten waren van Nederlandse origine. Rusland maakt zich vooral zorgen over de Wit-Russische inspecties, die zouden onvoldoende zijn. Volgens de fytosanitaire dienst is in de afgelopen maanden het risico dat producten niet aan de eisen voldoen na uitvoer uit Wit-Rusland gestegen. Naast deze fytosanitaire risico's is de inspectie niet overtuigd dat Wit-Rusland geen illegale producten doorvoert. In de afgelopen maanden zijn er meerdere meldingen geweest van partijen, die onderschept werden waarbij geknoeid was met het papierwerk. Producten met vervalste documenten, waarbij geen rekening gehouden wordt met seizoenen, worden steeds vaker onderschept. Daarbij valt op dat er volgens de documenten nieuwe handelsstromen op gang komen: champignons uit Turkije en Marokko of radijs uit Zuid-Afrika zijn voorbeelden.
Landen die regelmatig gebruikt worden op vervalste documenten zijn Turkije, Macedonië, Ecuador, Egypte, Zuid-Afrika, Bosnië en Herzegovina, Marokko, Servië, Tunesië, Israël, Brazilië en Chili. In 2014 werden in totaal 82 vervalste documenten aangetroffen. Voor dit jaar staat de teller al op 388 onderschepte vervalsingen.
Rusland stopte al 1000 ton illegaal product
De Russische inspectie heeft dit jaar naar eigen zeggen al 1000 ton geboycotte producten tegengehouden. Tussen september 2014 en september 2015 is 404,8 ton vernietigd. Nog eens 777 ton werd teruggestuurd naar Kazachstan, Wit-Rusland en andere landen. Er werd voor zo'n 4 miljoen roebel (61.000 dollar) aan boetes opgelegd aan exporteurs.
Komkommers uit Russische schappen?
Volgens officiële cijfers zijn de prijzen in Rusland in oktober fors gestegen. Waar komkommers een maand eerder nog 29 cent per kilo kostten, lag de gemiddelde prijs nu rond de 2,18 euro. In kleinere winkels naderen de prijzen de drie euro voor een kilo komkommers. Op internet zouden telers de groente zelfs voor 7,63 per kilo aanbieden. Volgens een Russische krant is een tekort aan de komkommer de belangrijkste oorzaak voor de scherp stijgende prijzen. De komkommers worden momenteel alleen in de kas, op aanvraag geteeld. Supermarkten staan in de rij voor de nieuwe oogst. Telers in de warmere regio's van het land eindigden het seizoen enkele weken geleden, die voorraden zijn nu op. De situatie is in verschillende deelrepublieken hetzelfde. Ook in Krasnodar, de teeltregio van Rusland, lopen de prijzen op door tekorten.
De import van komkommers uit Wit-Rusland, Turkije en Azerbeidzjan is kostbaar. De goedkope aanvoer uit de EU is door de boycot niet mogelijk. Russische media is het land terug in de Sovjetperiode toen komkommers vanaf oktober tot maart niet verkrijgbaar waren.
Areaal regio Moskou fors gestegen
Het landbouwareaal in de regio Moskou is sinds 2013 met ruim 160.000 hectare gestegen, dat is ongeveer 10% van het totale areaal. Begin 2013 bestond 61% van het land in de regio uit akkers. Aan het einde van dit jaar zal dit 74% zijn.
De Russische autoriteiten moedigen landeigenaren aan hun grond te in te zetten voor landbouw, zo stelde gouverneur Andrei Vorobyov. De regio introduceerde enkele jaren geleden al een aantal maatregelen die de landbouw moesten stimuleren. Zo wordt op landbouwgrond minder belasting geheven (0,3% in plaats van 1,5%). Ook kunnen er boetes opgelegd worden voor land dat niet gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is, deze boetes kunnen oplopen tot 10% van de kadastrale waarde. Na drie jaar kunnen de autoriteiten zelfs een procedure voor landaankoop beginnen in de rechtbank. Eigenaars van ongebruikt land worden hierdoor gedwongen hun grond te verkopen of te verhuren.
Kanttekening bij de landbouwstatistieken is dat een deel van het land wordt gebruikt als weide. "Desalniettemin heeft groei in de agrarische sector, zeker tegen een achtergrond van stagnatie in andere sectoren, ervoor gezorgd dat ongebruikt land weer in gebruik wordt genomen." Volgens regionaal vicepremier Denis Butsaev is de graanproductie sinds 2013 verdubbeld (tot 41.000 ton), de aardappelteelt met 28% toegenomen (tot 885.000 ton) en de teelt van groenten met 30% gestegen (tot 625.000 ton).
Toch zijn er nog steeds niet voldoende particuliere investeerders in de regio. Lokale autoriteiten moeten de juiste omstandigheden creëren om deze aan te trekken. Het programma "Agriculture of the Moscow suburbs" geeft een financiële stimulans. Zo compenseert de regio investeerders 20% van de kapitaalkosten voor het bouwen en moderniseren van agrarische faciliteiten.
Naast dat Wit-Rusland een deel van de oogst exporteert, ligt een deel opgeslagen voor de wintermaanden. Momenteel telt het land zo'n 400 opslaglocaties. Tijdens de wintermaanden is de hoofdstad Minsk de belangrijkste afnemer van groenten en fruit, vertelt de directeur van Partizanskoye. Het bedrijf zet ongeveer de helft van de groenten en fruit af in de twee miljoen zielen tellende hoofdstad. Ook andere bedrijven zien dat er een goede binnenlandse vraag is, zo heeft de consument volgens een bedrijf de voorkeur voor gewassen producten. Daarom werd twee jaar geleden een waslijn aangekocht.
De Minister van Landbouw benadrukt dat Wit-Rusland zelfvoorzienend is: "We zijn niet afhankelijk van off-season import. Import heeft al heel lang niet de prioriteit. Het land is zelfvoorzienend. Alleen een klein deel van het assortiment, zoals bananen en exoten, worden ingevoerd."
Prijzen Oekraïne stijgen snel; slag om de consument
Volgens de directeur van de Oekraïense associatie voor supermarktleveranciers is er een slag om de consument gaande, dat zei hij in een interview met de Oekraïense website Golos.ua. "Ja, de prijzen voor groenten en fruit stijgen, maar het is niet zeker of de groenten en fruit in alle winkels evenveel duurder worden. Er zijn honderden aanbieders van groenten en fruit, het is moeilijk om met hen allemaal te onderhandelen, de prijzen stijgen momenteel niet simultaan." Volgens de directeur is er een slag om de consument bezig, waarbij bedrijven die niet anders kunnen de prijzen laten stijgen, terwijl bedrijven met nog enige financiële ademruimte de prijs laag houden. Daarnaast worden producten ook bewust opgeslagen in afwachting van nog hogere prijzen.
Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.