AGF belangrijk voor een gezond brein
Voedingsstoffen beïnvloeden de gezondheid van de hersenen. Janssen onderzocht de rol van voeding in de ontwikkeling en veroudering van de hersenen. Hiervoor bestudeerde zij de effecten van de inname van omega-3 vetzuren en flavonoïden (vooral aanwezig in respectievelijk vis en groenten en fruit) vanaf de zwangerschap en gedurende het hele leven. Ook bestudeerde zij de invloed van een hoog-vetdieet als risicofactor voor de ziekte van Alzheimer.
Uit haar onderzoek blijkt dat omega-3 vetzuren de ontwikkeling van de hersenen ondersteunen door een verbetering van functies zoals ruimtelijk geheugen en motorische coördinatie. Flavonoïden beïnvloeden in milde mate de ontwikkeling van de hersenen door veranderingen in algehele activiteit, ruimtelijk leervermogen en doorbloeding van de hersenen. Een beperkte inname van cholesterol en verzadigde vetzuren lijkt bescherming te bieden tegen het afsterven van hersencellen en daarmee het risico op de ziekte van Alzheimer te verkleinen.
Bron: Radboud Universiteit Nijmegen