Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland onderschept weer illegale producten

Russische inspectie bezoekt Nederland

Hoewel de Russische boycot van Turkse producten de laatste dagen het nieuws domineert, is de boycot van onder andere Europa nog altijd van kracht. De Russische inspectie onderschepte in de afgelopen dagen verschillende partijen illegaal ingevoerde groenten en fruit. Daarnaast bezoekt de Russische inspectie deze week Nederlandse pootgoedbedrijven om het quotum voor volgend jaar vast te stellen. De Rabobank presenteerde een rapport over de Russische economie en Poetin kort wederom zijn eigen salaris en dat van enkele topfunctionarissen.

Russische inspectie bezoekt Nederland
De Russische fytosanitaire dienst bezoekt deze week Nederlandse pootgoedbedrijven. De inspectie komt op uitnodiging van Nederland de bedrijven controleren. Op basis van de resultaten van het onderzoek wordt besloten over het quotum van Nederlands pootgoed voor de Russische markt.

Strengere eisen import Wit-Rusland
Vanaf 7 december gelden strengere invoerregels voor voedsel en landbouwproducten voor Wit-Rusland. De Wit-Russische bedrijven die re-exporteren moeten de originele fytosanitaire certificaten aanleveren, voordat een product toegang krijgt tot de Euraziatische Economische Unie. Met deze maatregel hoopt Rusland de invoer van anonieme producten te voorkomen.

Russische economie
Ondanks de vele berichten over economische achteruitgang, recessie en deflatie kent de Russische economie ook sterke punten. Rabobank schrijft in een rapport dat het land onder andere al jaren een sterke handelsbalans heeft. Ook is de staatsschuld met dertien procent van het BNP relatief laag. Het financieringstekort voor 2015 en 2016 kan opgevangen worden met de reserves van de staat.
Er zijn echter genoeg redenen voor zorgen. De economie is in het tweede en derde kwartaal van 2015 met vier procent gekrompen, de scherpste krimp in zes jaar.
Het afgelopen jaar zijn de groeiverwachtingen alleen maar naar beneden bijgesteld en met de hoge inflatie, rond de vijftien procent, zal de vraag laag blijven. De wisselkoers van de roebel is sinds begin van het jaar gestabiliseerd en schommelt de laatste maanden tussen de zestig en zeventig roebel voor een dollar. Klik hier om het hele rapport te lezen.

Poetin kort op eigen salaris
De recessie in Rusland hakt er hard in voor de Russische bevolking, daarom heeft president Poetin besloten tien procent van zijn salaris in te leveren. Ook de salarissen van andere toppolitici, zoals premier Medvedev, worden volgend jaar gekort. Eerder dit jaar werden de salarissen al gekort in reactie op de devaluatie van de roebel en de lage olieprijs. De salarissen zijn in reële waarde gemiddeld met meer dan tien procent gedaald in het afgelopen jaar. De Russische president verdiende in 2014 7,6 miljoen roebel (114.000 dollar tegen de huidige wisselkoers), premier Medvedev zag dat jaar 8 miljoen roebel (120.000 dollar) op zijn loonstrook staan.

Tolprobleem opgeheven
Het probleem met de aanvoer van groenten en fruit uit Azerbeidzjan is volledig opgeheven, aldus de staatssecretaris van Economie en Industrie van het Centraal-Aziatische land. Rusland introduceerde onlangs een nieuw tolvignet voor vrachtwagens van 12 ton en zwaarder. De belasting zou in maart 2016 verdubbeld worden. Dat resulteerde in protesten van vrachtwagenchauffeurs uit Azerbeidzjan, die bij de grens halt hielden. Vanuit Rusland waren er meldingen dat de vrachtwagens met een 'slakkengang' van tien kilometer per uur over de snelwegen kropen. Wat de oplossing precies inhoudt is onduidelijk. Volgens de staatssecretaris zouden 120 van de 180 vrachtwagens die aan de protesten deelnamen gelost zijn.

Rusland onderschept weer illegale producten
Eind november heeft de Russische fytosanitaire dienst drie vrachtwagens uit Wit-Rusland aangehouden. De vrachtwagens waren geladen met Marokkaanse peren, Chinese appelen en Zuid-Afrikaanse persimmon. De inspectie constateerde fraude in de certificaten bij de producten. De vrachtwagens zijn in beslag genomen voor verder onderzoek.
Eerder deze week onderschepte de inspectie 1,55 ton paddenstoelen, granaatappelen, kool, citroenen en druiven. Het benodigde fytosanitaire certificaat ontbrak, waarna de partij werd teruggestuurd naar Wit-Rusland.

Armeense export +68%
Volgens het Armeense Ministerie van Landbouw exporteerde het land dit jaar al 70.200 ton groenten en fruit. Dat is 28.000 ton of 68 procent meer dan vorig jaar. Naar verwachting zal de export alleen maar verder groeien. Het grootste deel van de export, 84 procent (58.900 ton), wordt naar Rusland geëxporteerd. Ongeveer 11.000 ton ging naar Georgië, andere markten zijn onder andere de Verenigde Arabische Emiraten, Polen, Koeweit, Tsjechië, Kazachstan, Wit-Rusland en Iran.
Armenië exporteerde 11.000 ton druiven, 21.300 ton abrikozen, 3.045 ton pruimen en 2.200 ton kersen. De appelexport kwam uit op 1270 ton. Voor kool is dat 10.200 ton, radijs 2.900 ton, tomaten 1.280 ton en komkommers 3.700 ton. Voor alle producten werd een aanzienlijke groei gerealiseerd.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.