In Israël wordt jaarlijks zo'n 3.500 ton ananas geconsumeerd. Ruim 3.000 ton hiervan wordt lokaal geteeld. Israël kent een ananasareaal van 120 hectare en ongeveer 30 telers. Het kleine aantal telers en de oogst, die tweemaal per jaar op de markt komt, zorgen voor een krappe aanvoer. Teler Yaakov Sizel legt uit dat de ananasplant het beste gedijt bij een constante temperatuur van 17 tot 27 graden, wat de teelt van het fruit in Israël bemoeilijkt. De oogstcyclus neemt 20 maanden in beslag. De hogere prijzen zijn noodzakelijk voor telers om de ananasteelt winstgevend te houden.
Hoewel het voordeliger is, importeert Israël jaarlijks maar zo'n 450 ton ananas. De importananas vormt zelfs geen enkele bedreiging voor het in Israël geteelde fruit. De import van ananas wordt namelijk beperkt door zeer strikte fytosanitaire controles, opgelegd door het Israëlische Ministerie van landbouw, dat beweert dat fruit geteeld in tropische streken vanwege ziektes mogelijk ernstige schade kan toebrengen aan de binnenlandse agrarische sector. Om deze reden is import slechts toegestaan na een grondige risicoanalyse door het Ministerie.
De bureaucratie die samenhangt met deze strenge controles, maakt het importeurs moeilijk om in te spelen op periodes van grote vraag. Vorig jaar nog werden er verscheidene verzoeken ingediend voor het invoeren van ananas uit Thailand en de Filipijnen maar deze werden vertraagd of tegengehouden door controles van het Ministerie.