Siciliaanse sinaasappelen steeds meer in trek
Vanille
"Omstreeks 1400 waren het zeer waarschijnlijk de Genovese mariniers die de variatie in deze vanille sinaasappel meegebracht hebben uit China en/of India." verklaart Gaetano Mangione van het Italiaanse Linea Sud. "Door spontane kruising in het gebied rondom Ribera is deze variatie tot stand gekomen: een magnifieke vrucht die door iedereen, met name kinderen en ouderen, door haar bijzondere smaak én pitloosheid zeer gewaardeerd wordt."
De vanille sinaasappelen worden biologisch geteeld of behandeld met een geïntegreerd gewasbeschermingsmiddel. Daarnaast is de Italiaanse handelaar zeer te spreken over de eigenschappen: "Met de zeer lage zuurgehalte van maar liefst (min 0,06 tot maximaal 0,15%) en een Brixwaarde van +/- 14 % (als de vrucht is perfect rijp) wordt het fruit aanbevolen aan mensen met artritis/darmproblemen en aan diabetici." aldus Gaetano. "Daarnaast heeft de vanille sinaasappelen, net als alle andere citrusvruchten, acid, vitamine C, maar ook B1,B2,PP en minerale zouten in zich."
Bloedsinaasappel
Rond de Etna groeit de daarnaast nog de rode Tarocco, beter bekend als de bloedsinaasappel. "Door de unieke stijgingen en dalingen van de temperatuur in dit gebied, accumuleren de citrusvruchten een aanzienlijke hoeveelheid suiker en anthocyanine pigmenten in zich. Deze geven de sinaasappels de typische zoete smaak, de mooie kleur van het vruchtvlees en de intense kleuring van de schil."
De rode sinaasappelen werden eerder reeds besproken door prominente geleerden zoals professor Umberto Veronesi, directeur van het Europese Instituut voor Oncologie van Milaan. Hij meldt dat deze sinaasappels "een waardevolle hulp zijn bij de preventie van tumoren. Dit vanwege de sterk antioxiderende werking die uitgeoefend wordt op de vrije radicalen, de eigenschappen die een rol spelen bij het ontstaan van tumoren."
De Siciliaanse sinaasappelen zijn leverbaar vanaf half december tot april.
Meer informatie:
LINEA SUD
Gaetano Mangione
T: 0031-(0)13-7505336
M: 0031(0)6-30556434
E: [email protected]