Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jan van de Haar, Solagrow: "Onrust incidenteel en lokaal"

Rebellen Ethiopië verwoesten 50 ton Nederlands pootgoed

Tholen - Bij protesten in Ethiopië waren vorige week drie Nederlandse agrarische bedrijven het doelwit van gewelddadige demonstranten. Jan van de Haar van pootgoedhandel Solagrow kreeg vrijdag 11 december een telefoontje van de farmmanager die 100 ha in Wenchi beheert. Hij meldde dat optrekkende rebellen vanuit de naburige streek rondom Ambo en Woliso de farm hadden verwoest.

Zwartgeblakerde vierkanten
"De rebellen drongen de farm binnen dwars door de verdediging van de bewakers en ons personeel heen," schrijft Jan op zijn website. "Er was geen houden aan. In korte tijd stonden beide grote pootgoedloodsen in brand, evenals de kantine annex meeting hall en de wachthuisjes. Zelfs de kliniek waarin we medische zorg aan personeel en bevolking geven, bleef niet gespaard. De machines werden vernield, de banden in brand gestoken of geroofd. En van al dit moois bleven alleen enkele zwartgeblakerde vierkanten over. Bij de aanval verloren we drie jaar door vermeerderd basispootgoed. Dat komt neer op bijna 50 ton aan basismateriaal wat klaar lag voor de rassenproeven om nieuwe soorten toe te laten en pootgoedstocks op te bouwen voor de verwerkende industrie. De schade bedraagt zo'n twee à drie ton."



Geen etnisch conflict
Het personeel van zijn bedrijf is de bergen in gevlucht. Een bewaker is door de opstandelingen zwaar mishandeld en zit onder de blauwe plekken en kneuzingen. Volgens Jan gaat het bij de rellen niet om haat tegen blanken of westerlingen. "Dit is het gevolg van politieke onrust. Die is er eigenlijk permanent in het gebied ten westen van de hoofdstad Addis Abeba. Als de federale hoofdstad wil uitbreiden ten koste van die regio, dan pikken ze dat niet."



Wederopbouw
Jan gaat in gesprek met de omwonenden en het personeel om de gemoederen weer wat tot bedaren te brengen en hoopt de activiteiten in Wenchi en Ginchi zo snel mogelijk weer op te pakken. "Dat kan achter pas als de rust weer is weergekeerd en dat kan weken tot maanden duren." Het is nog niet zeker of de miniknollenkassen en de hoofdopslag op dezelfde plaats herbouwd gaan worden: "Inmiddels heb ik ook meer locaties die qua temperatuur in de buurt komen, dus ik kan gaan spreiden en staan de gebouwen in de toekomst iets minder afgelegen."

Vooralsnog blijft de toekomst onzeker: "We gaan kijken of de Ethiopische overheid wil bijdragen aan de wederopbouw want verzekeringen dekken dit soort zaken niet. Al met al willen we stof en as afkloppen en zo goed en kwaad als het kan doorwerken."

Reacties

Daarnaast hoopt Jan dat het verstand het weer wint van de emotie. Hij ergert zich namelijk aan de kortzichtige reacties die na dit incident Ethiopië afschrijven als een goed land om te werken. "Dit incident was lokaal en incidenteel. Velen gaan voorbij aan het feit dat dit land jaren van rust kende, zeker in vergelijking met omliggende landen. Voor de aardappel is en blijft Ethiopië de beste kandidaat."

Lees het volledige verhaal over de toedracht en de gebeurtenissen op de website van Solagrow.

Meer informatie:
Solagrow PLC
Jan J. van de Haar
E: [email protected]
www.solagrow.nl
Publicatiedatum:
© /